Новини


3Ное2016

За добри оценки на изпита след 7. клас трябват добри помагала

Реформата в образованието донесе съдбовни промени за седмокласниците. В края на тази учебна година те ще получат диплома за завършено основно образование, а не както досега - след осми клас. За да се сдобие с необходимото свидетелство и да продължи в профилирана или професионална гимназия, ученикът трябва да се яви задължително на външно оценяване  по български език и литература (БЕЛ)  и по математика. Третият изпит по чужд език е по желание (виж графика на изпитите по-долу).

Досега седмокласниците държаха общо пет „миниматури“, но с новите разпоредби отпадат изпитите по предметите от областите „Обществени науки, гражданско образование  и религия“ и „Природни науки и екология“. Което не означава, че не трябва да се учи за добра текуща оценка през годината по биология, физика, химия и др.

Другата важна новост е начинът на оценяване. Балът за прием след 7. клас вече ще се образува на базата на резултатите от външното оценяване по БЕЛ и математика и две оценки от свидетелството. Оценяването ще е в точки, а не по шестобалната система. Всяко училище само ще решава кои ще са двата балообразуващи предмети.

За всички е ясно, че битката за по-добро училище ще бъде тежка и колкото по-рано децата започнат с подготовката за националното оценяване, толкова по-добре.  Издателство „Просвета“ предлага отлични помагала, разработени според актуалните изисквания на МОН, които ще помогнат на децата да се явят на изпита спокойни и уверени в своите знания.

Български език и литература

Сборникът  Нови тестове по български език и литература за външното оценяване и приема слeд 7. клас по формат 2016 (авт. Б. Борисов и Р. Калайджиева) е предназначен да помогне да учениците да се справят успешно и с трите типа задачи от външното оценяване: въпроси с избираем и със свободен отговор и създаване на текст. Това е първото помагало, което отразява най-новите промени в изпита. Книжката включва 7 теста с новия тип задачи, напълно съобразени с изпитния формат за 2016 г. – упражнения за извличане и обработване на информация при т. нар. четене с разбиране и езикови задачи върху два източника на информация. Графичното оформление на тестовете и на бланките за отговори е като на изпитните материали, което позволява на седмокласниците да тренират в реална обстановка. Към него има диск със 7 текста за преразказ. С него кандидат-гимназистите ще могат да решават дидактическата задача от втория модул в условия, сходни с тези на изпита.

 „12 нови теста по български език и литература за национално външно оценяване и прием след 7. клас + текстове за преразказ с дидактическа задача” (Нели Дамянова) е друго помагало, предназначена за подготовка и самоподготовка на учениците. Изданието съдържа 12 теста. Част от въпросите проверяват знанията за вида и функциите на текста, четивната грамотност, логическото мислене... Друга част от въпросите са за вида и пунктуацията на сложното изречение, за видовете глаголи и др.

„Външно оценяване по български език и литература за 7. клас по формáта PISA“ (Д. Владимирова и М. Бунева) проверява нивото на грамотност, разбирана в най-широк смисъл като умение за четене, разбиране, осмисляне и интерпретиране на текст. Съдържа 23 текста от различни жанрове, които проверяват уменията на учениците да извличат информация от текст, да я интерпретират и прилагат.

 

 

Математика

Помагалото „Нови тестове по математика за външно оценяване и приемни изпити след 7. клас по новия формат“ (Юлия Нинова и др.) съдържа 12 примерни теста, разработени за външно оценяване и приемни изпити. Включени са и отговорите на всички тестове и решения на част от задачите. Всеки тест е придружен с лист за отговори, което поставя учениците в ситуация, близка до изпита.

Книжката „Текуща подготовка по математика за външно оценяване и приемен изпит след 7. клас“  (авт. Боянка Савова и др.) може да се използва за упражнения от учениците още от началото на 7. клас.  Включени са 30 теста. Първите от тях обхващат преговорни теми от 5. и 6. клас, а в следващите  се въвеждат теми от учебната програма  за 7. клас. Последните тестове обхващат цялото учебно съдържание за 5., 6. и 7. клас.

Ценен помощник за подготовката на децата е и „Сборник задачи по математика за 7. клас. 1820 задачи. За всеки ученик. По всяка тема“  (М.Лилкова и др.). Изданието  съдържа три типа задачи. Първата група са достъпни за всички ученици и служат за усвояване и затвърждаване на основни знания. Втората са  за постигане на много добро и отлично владеене на учебния материал. В тази група са включени и задачи по формата PISA. С най-голяма сложност са задачите от третата група - за ученици, които се готвят за състезания и олимпиади.

Изданието „Външно оценяване и приемен изпит по математика след 7. клас по формáта PISA” (П. Нинкова, Т. Стоева) съдържа 60 задачи и 2 примерни теста, които развиват четивната, математическата и логическата грамотност.

 

Чужди езици

Неоценим помощник за националния изпит по английски език е помагалото „Шест нови теста по английски език за външно оценяване в седми клас“ (Е.Атанасова). Съдържа шест  изпитни варианта.  Всеки тест съдържа общо 30 тестови задачи, разпределени в три компонента – слушане с разбиране, четене с разбиране и граматика и лексика. Упражненията дават възможност за работа над типични грешки и пропуски в знанията.

Много полезна за децата, които искат да научат добре английския език, е  книжката „HELLO! Easy Grammar for the 7th Grade. Практическа граматика по английски език за 7. Клас“ (Д. Петкова, Кина Андреева). Това е единствената практическа граматика по този език, предназначена специално за 7. клас.

За миниматурата по руски език най-препоръчваното помагало е „Шест нови теста по руски език за външно оценяване след 7.клас“. Изпитните варианти са разработени по формата на изпита, провеждан от МОН.

 Издателство „Просвета“ предлага също помагалото „Тестове по френски език за външно оценяване  в 7. клас“ (М.Котева и др.) с шест примерни теста за проверка на знанията. По немски най-доброто помагало е „Тестове по немски език за външно оценяване след 7. клас“ (В.Диловска и др). То включва 10 теста. Текстовете в тях са подбрани според темите и граматичните структури от учебната програма за 7. клас.

 


Подарък от „Просвета“

Ученици, изтеглете и проверете знанията си с безплатните примерни тестове от помагалата за външно оценяване след 7. клас в сайта www.e-uchebnik.bg!

 

Дати на изпитите след 7. клас

Български език и литература – 19 май 2017 г.

Математика                              - 22 май 2017 г.

Чужди езици                           - 29 май 2017 г.

 

 

 

Виж цялата новина тук: в. "Животът днес"

Автор: Гергана ПЕТКОВА

Споделете с приятели

« ПредишнаСледваща »

Открий ни в: