Новини


8Мар2016

Всеки ден по една дяволия да е от мен

Те са заети шестгодишни хора. Вечер, когато разказват на плюшените си мечета и кучета за деня си, пътят им тръгва от дома и минава през детската градина, после през уроците по плуване, ски или пиано, а в зависимост кой ден от седмицата е може да се отбият на занимания по английски език или забавна математика. През почивните дни можеш да им завидиш за богатата им културна програма. В събота са на архитектурна работилница, в неделя на концерт или куклен театър, а следващият уикенд ще посетят кулинарни курсове за деца или ще покоряват Черни връх с родителите си.    

Преди да тръгнат на училище, сигурно ще могат да четат, пишат, смятат, да планират времето и ресурсите си, да си поръчват сандвичи и мляко с какао на поне един чужд език и да вдигат веждите на дядо си с познанията си за Слънчевата система или живота на мравките.

Те са децата, които растат в София и големите градове в страната, отглеждани от ангажирани родители, които имат възможностите и желанието да инвестират повече внимание и ресурси в тяхното образование и развитие още от най-ранна възраст. В отговор на търсенията за образователни алтернативи възникват различни бизнеси, които допълват детската градина и училището - школи по езици, танци и спорт, работилници по различни изкуства, образователни центрове, частни занимални и ателиета, които експериментират с иновативни образователни подходи. Появяват се и технологични стартъпи, които разработват образователни софтуери, приложения и видеоуроци, които правят ученето много по-интересно и близко до децата. На тази вълна най-после се качиха и музеите и галериите в страната, които започнаха да адаптират съдържанието си за деца и да разработват специални програми, насочени към тях. А малка група дизайнери, артисти, автори и преводачи започнаха да оформят ниша за качествени български книги, образователни игри и детски играчки, които развиват ...

Виж цялата новина тук: Капитал

Споделете с приятели

« ПредишнаСледваща »

Открий ни в: