Новини


24Ное2021

Ако има тестове за всички ученици, можем да върнем в клас и големите

Кога, как и при какви условия ще се завърнат големите ученици в класната стая? Има ли противоречия в информацията от МОН и защо близо месец се задава един и същи въпрос в обществото? 

Темата коментира в “Нашият ден“ Мария Гайдарова, зам.-министър на образованието и науката:

“Ако се осигурят тестове за изследването на всички ученици два пъти седмично, имаме логистичния подход и организация за 24 часа да реагираме, а училищата да се организират за два-три дни. Ние сме готови, очакваме тестовете да бъдат избрани и доставени, за да имаме гарантирана безопасна среда.

МОН гради последователна политика в последния месец и половина за връщане на учениците в училищата. Започнахме първо с тестване на учениците от 1-ви до 4-ти клас.

В момента имаме почти 9000 паралелки в общините със заболеваемост над 250 на 100 хил., които учат присъствено. Това са малко над 73% от всички паралелки в начален етап в страната, стъпката е изключително успешна.

Все повече родители са убедени, че изследването с щадящи тестове е единственият възможен вариант към момента при високо ниво на заболеваемост."

Големите ученици

"Погледът вече е към по-големите ученици в клас. Най-добре би било заболеваемостта в съответната община да спадне под 250 на 100 хил. Тогава всички ще се върнат в клас без тестове.

Работим с Министерството на здравеопазването, като следваме заповедта на министъра на здравеопазването, където са разписани параметрите. В интервала между 250 и 500 на 100 хил. население за 14-дневна заболеваемост, въвеждаме ротация. В предишните насоки, които бяха одобрени, сме разписали точно процедурите. За да имаме абсолютно присъствено обучение и учениците да не попадат под ротация, включваме и този интервал."

Насоки за обучение в извънредна обстановка

"Същевременно изработихме насоките за обучение, които вече са актуализирани, за обучение и действие в условията на извънредна епидемична обстановка в училищата, което ще позволи да се върнат в клас след тестване всички ученици. Те са вече за съгласуване в Министерството на здравеопазването.

Предлагаме също различни варианти, както и да е възможен присъствен образователен процес без тестване в някои случаи."

Вариант за ротация

"Обръщам се към този вариант на заболеваемост между 250 и 500 на 100 хил. население, когато няма достатъчно тестове и обучението ще се осъществява за 50% от паралелките в училището по график за ротация, който следва да бъде утвърден от министъра на образованието и науката.

Предлагаме и нещо ново, ако има най-малко 50% от учениците в паралелка, които разполагат с валиден документ за преболедуване, наличие на антитела, за отрицателен резултат или ваксинация, да е възможно присъствено обучение само за тези ученици.

Също, ако не са осигурени достатъчно количество бързи антигенни тестове за всички ученици, предлагаме да се извършва приоритетно връщането на учениците. Първо, това са тези от началния ...

 

Виж цялата новина тук: БНР

Споделете с приятели

« ПредишнаСледваща »

Открий ни в: