Новини


23Ное2021

МОН предлага присъствено обучение при 50% ученици със сертификат

Частните училища още чакат решение да върнат в клас гимназистите със свои тестове
 

 

Просветното министерство предлага ако 50% от учениците в един клас имат зелен сертификат, т.е. са ваксинирани, преболедували или имат антитела, те да се върнат в училище без тестване, а останалите да продължат да учат дистанционно. Това е една от възможностите за възстановяване на присъственото обучение за по-големите ученици, които пета поредна седмица продължават с дистанционните уроци заради липса на тестове. Мярката е заложена в актуализираните от МОН Насоки за обучение в извънредна епидемична обстановка, които са изпратени за съгласуване и подпис от здравното министерство. 

По последни данни имаме 6.5% ваксинирани деца и 4% преболедували ученици. Условието половината ученици в паралелка да са с подобен сертификат обаче вероятно ще бъде пречка за доста от класовете.

Друга чакана новост в Насоките касае частните училища - предстои те също да получат разрешение да върнат в клас учениците от 5 клас нагоре, ако осигурят тестове за тях от бюджетите си. От МОН още миналата седмица анонсираха промени в Насоките - чрез промени в съответната обща заповед на МЗ и МОН от 8 ноември. Намерението на МОН бе aко училищата осигурят със собствени средства тестове за учениците от горен курс, да могат да ги върнат в клас още преди ведомството да е предоставило безплатни тестове. Идеята обаче се натъкна на лют отпор от страна на повечето държавни училища, синдикатите и Омбудсмана. Според тях подобна мярка би създала реална опасност от дискриминация и от накърняване правото на достъп до ефективно образование на голяма част от българските ученици.

 

Министърът на образованието Николай Денков в петък призна, че се отказва от нея по три причини - поради това, че при централизираните търгове тестовете струват в пъти по-евтино, заради това, че ще се появи скрит имуществен ценз в училищата и че срещу мярката има сериозно възражение от социалните партньори. Той обаче даде да се разбере, че опцията ще се въведе за частните училища. "Те са с друг режим на финансиране от държавните и общинските. Правилата, по които се финансират дейностите при тях, са различни, т.е. има си естествена разлика, заложена още в закона", посочи той.

Акад. Денков уточни, че все още няма такава заповед и частните училища не бива да отварят врати. Във фейсбук обаче се появиха коментари, че някои частни училища - като "Увекинд" например - са възстановили присъствените уроци за по-големите си ученици, докато други не могат да го направят. От училището отговориха на запитване на "Сега", че действително са работили една седмица, но по правилата - според заповедта на здравния министър от 3 ноември, която дава възможност за възстановяване на присъственото обучение за учениците при два пъти тестване. Учениците от горен курс в "Увекинд" са били тествани в училище с тестове, които те са носили в клас и които са били закупени от родителите им. "Тази седмица ще изчакаме. Очакваме с нетърпение заповедта на двамата министри, която ще позволи на частните училища официално нещо, което не сме смятали за забранено", коментираха от училището.

Заради действията на "Увекинд" все повече частни училища стават все по-нетърпеливи въпросната заповед най-накрая да бъде издадена. "Настояваме да се реализира мярката. Имахме готовност от този понеделник да закупим тестове и да върнем и по-големите ученици, но нямаме заповед", коментираха от частната английска гимназия "Проф. Иван Апостолов". Оттам се надяват тази седмица въпросният документ вече да е факт. "Имаме съгласие от родителите ни за тестване, някои от тях изявяват желание сами да закупят тестове. Освен това повечето от учениците ни в 11 и 12 клас са ваксинирани и нямат нужда от тестване", обясни директорът. 

"92% от родителите на големите ни ученици са съгласни на тестване. Имаме родител, който е заявил желание да ни съдейства с доставката на тестове при цени, които ще ни позволят да покрием разходите за 3 седмици напред за сметка на бюджета на училището", разказва директорът на "Българско школо" Даниела Тодорова. По думите й всички общински и държавни училища са получили средства от държавата за осигуряване на противоепидемични мерки и безопасна среда в училище, от които биха могли да осигурят при желание пари за тестове за краткия период, който е необходим на МОН да подсигурят безплатни тестове. "Не става дума за дискриминация, а за даване на възможност за избор. Децата ни не бива да стават заложници на политическите противоборства", категорична е тя. 

"Училище ЕСПА напълно подкрепя връщането на големите ученици. Родителите на ЕСПА са изразили на 90% съгласие за възстановяване на присъственото обучение при провеждане на тестове. С участие на родителите училището е готово да осигури тестове, докато това бъде необходимо", коментираха и оттам. От Англо-американското училище заявиха, че големите им ученици се обучават от 2 седмици присъствено с позволението на здравното министерство. Оттам коментираха, че са с различен статут - те са единственото независимо училище в България - като такова спазват законите на страната и разпоредбите на здравното ведомство, но не и тези на МОН.

Все повече стават и гласове за връщане на големите ученици във всички училища. "Учениците от 5 до 12 клас ТРЯБВА да се върнат в училище - присъствено! Незабавно! Всеки ден продължаване на дистанционното обучение е КАТАСТРОФА за образованието на всяко дете! Липсата на тестове не може да бъде основание учениците да не учат в училище! Възможностите за учене в реална среда са много и различни! Необходимо е разрешение за прилагането им! Пропуските, които се натрупват са непреодолимо големи", написа Диян Стаматов, председател на Съюза на работодателите в системата на народната просвета.

 

КОЛИЗИИ

"Ако е осигурена безопасна среда, т.е. изследване с щадящ тест или наличие на „зелен сертификат“ за учениците и тестване или наличие на „зелен сертификат“ за педагогическия и непедагогически персонал, и по-големите ученици могат да се завърнат в клас", отговориха от МЗ на въпроси на "Сега", очевидно позовавайки се на заповедта на Стойчо Кацаров от 3 ноември. От обяснението излиза, че всички училища, които закупят тестове, могат да отворят врати още сега. МОН обаче се позовава на следващата заповед на двамата министри Кацаров и Денков от 8 ноември, която узаконява Насоките и поставя ограничение за връщане само на учениците от 1 до 4 клас и за конкретните тестове, които следва да се използват.

 

ЗАБАВЯНЕ

Едно от обясненията за забавянето на новата заповед на МОН и МЗ е, че производителите не могат да доставят нужните количества слюнчести тестове, които са изрично изброени в заповедта на здравния и образователния министър. Затова и се мисли как тя да бъде разширена с нови видове тестове. Просветният министър вече обясни, че е обсъждано по-големите ученици да си правят сами тестове, които да са с вземане на проба от...

 

Виж цялата новина тук: СЕГА

Автор: Силвия Георгиева

Споделете с приятели

« ПредишнаСледваща »

Открий ни в: