Новини


3Ное2021

Здравното министерство избра тестовете за децата, връща ги в училище от 8 ноември

Здравното министерство е избрало два доставчика на тестове за учениците от 1 до 4 клас, съобщи в интервю за "Дневник" министърът Стойчо Кацаров. Първоначално договореното количество е 400 хил. теста, които по думите му ще стигнат поне за няколко седмици, а впоследствие ще се обявят нови поръчки. Тестовете ще бъдат правени единствено под формата на плюене на децата в торбичка, без да се бърка в устата им, и при негативен резултат те ще могат да учат присъствено от 8 ноември.

В края на октомври министерството получи 28 оферти от фирми, предоставящи щадящи тестове за ученици. Едно от условията бе доставката им да бъде извършена в срок до три работни дни след сключване на договор. Пред "Дневник" Кацаров заяви, че са избрани фирмите, предложили най-ниска цена и които общо ще доставят нужната бройка. На 27 октомври правителството отпусна 13 милиона лева, с които да се закупят общо над 1.6 млн. теста.

Проби ще се взимат два пъти седмично - в понеделник и четвъртък, по време на първия час. В началото на тази седмица председателят на учителския синдикат Янка Такева заяви, че родителите трябва да водят децата на училище с направен тест, защото иначе преподавателите ще губят по цял учебен час, за да взимат пробите.

Междувременно от Министерството на образованието съобщиха, че организацията на връщането на учениците от 1 до 4 клас в училище при тестване два пъти в седмицата ще бъде обсъдена на заседание на Отрасловия съвет за тристранно сътрудничество в системата на средното образование от 16 ч., след което министърът на образованието и науката акад. Николай Денков и социалните партньори ще говорят пред медиите. В понеделник, по повод протест на родители срещу тестването, министърът заяви, че те ще имат възможността да изберат децата им да продължат да бъдат обучавани в електронна среда.

Намалява прагът за присъствено обучение на по-големите

По-големите ученици в общини със заболеваемост над 500 на 100 хил. души за 14 дни (досега заявката беше, че ще е за тези със заболеваемост над 750 - бел. ред.) също ще могат да се върнат в клас при направен тест, съобщи Кацаров, който ще подпише днес заповедта. Поръчката за тестовете, предназначени за тях, ще бъде направена "през следващите седмици". На учителите пък ще бъде изискван сертификат за COVID-19 за ваксиниране, преболедуване или отрицателен тест, като изследванията и за тях ще бъдат безплатни и ще се правят на място в училище. Към тази седмица заболеваемостта в почти цялата страна пък е над предела от 500 на 100 хил. души на двуседмична база.

Според последната заповед на здравния министър всички ученици в областите със заболеваемост над 750 на 100 хил. души за двуседмичен период трябва да учат дистанционно, а в тези между 500 и 750 - половината. Да бъдат върнати максимално бързо децата в класните стаи изиска президентът Румен Радев от министрите на...

 

 

Виж цялата новина тук: Дневник

Автор: Цветелина Белутова, Капитал

Споделете с приятели

« ПредишнаСледваща »

Открий ни в: