Новини


4Ное2021

Денков: Преболедувалите и ваксинираните ученици няма да бъдат тествани

Обсъжда се учителите да получат възнаграждение за провеждането на тестовете в клас

 

„За да организираме всичко около тестването на учениците са ни нужни два дни след доставката им. Казваме, че ако ги имаме в понеделник, присъственото обучение ще започне в сряда. На този етап това важи само за 1-4 клас, защото при тях е най-нужно да бъдат в клас”. Това заяви в ефира на „Здравей, България” образователният министър акад. Николай Денков.

„Очаквам до една седмица след това да можем да вкараме и по-големите ученици. Предпазлив съм в обещанията, защото могат да се случат много непредвидени неща”, добави той.

Министърът обясни и доводите тестовете да се правят в училище, а не вкъщи. „Имаме известни съмнения, че тестовете вкъщи може да бъдат манипулирани. Крайното решение на здравното министерство е такова. Тестът се прави пред всички и, ако има позитивен, детето се отделя”, каза просветният министър.

Как ще се извършва тестването

„За 1-ви до 4-ти клас класният ръководител, в началото на деня в понеделник и четвъртък, заедно с двама помощници, трябва да направи тестовете. Проблемът с тестовете, които са избрани, е, че те не са толкова лесни и децата няма да могат да ги правят сами. Това е компромисът, който трябваше да бъде направен, за да не влиза нищо в устата на децата. Тези тестове са по-добре издържани от медицинска гледна точка. Всички, които влизат в училище, трябва да са си направили тест два пъти седмично, или да имат...

 

Виж цялата новина тук: Nova.bg

Споделете с приятели

« ПредишнаСледваща »

Открий ни в: