Новини


11Юни2014

Запетайки препънаха зрелостниците

Поставянето на запетайки и точки е измъчило зрелостниците на матурата по български език и литература. Това показват резултатите, които бяха изнесени вчера от Министерството на образованието и науката. Тази година затворените въпроси за пунктуационните норми са затруднили 71% от учениците, докато през 2013 г. запетайките са спънали само 38 на сто от зрелостниците. Всеки пети не е успял да намери нито един пропуснат препинателен знак в изречение. Само 11% са се справили отлично със задачата. Граматиката също куца на тазгодишните абитуриенти, които са дали по-лоши резултати в сравнение с тези от миналата година.
„Зрелостниците лесно откриват правописни грешки в текст, но трудно прилагат нормите, когато трябва да напишат сами текст”, обясниха експерти от МОН при представяне на резултатите.
Оказва се, че зрелостниците не разбират това, което са прочели.
Всеки пети ученик не се е справил със задачата да напише кратко резюме на прочетен текст. Последният въпрос, в който зрелостниците трябваше да напишат интерпретативно съчинение или есе върху стихотворението „Кино” на Никола Вапцаров, също ги е затруднил. 38% от учениците изобщо не са писали по темата, което е с около 10 на сто повече спрямо миналата година. „Не знаем дали творбата не ги е мотивирала да пишат, или има друга причина”, обясниха от МОН. Въпреки това тази година резултатите от български език са по-високи в сравнение с миналата година. „Средната оценка от задължителната матура е 4,28, докато през 2013 г. е била 4,26”, отчете просветният министър проф. Анелия Клисарова. Скъсани на матурата са 4,81% от зрелостниците, а 217 са пълни отличници. Традиционно най-високи резултати от държавните зрелостни изпити са постигнали учениците от училищата в Кърджали, чийто среден успех е 4,94. Челните места в класацията за високи резултати допълват Смолян, Благоевград и София. Най-ниски са оценките в Разград, Шумен и Ямбол. Шест от топ 10 за училищата отличници са ...

Виж цялата новина тук: Монитор

Автор: Анна Ефтимова

Споделете с приятели

« ПредишнаСледваща »

Открий ни в: