Новини


10Юни2014

Е-учебникът - начин на употреба

По волята (или по-точно - липсата на воля) на образователното министерство електронните учебници не съществуват в правния мир - няма ги в закона, няма ги в наредбите, няма ги в стратегиите... А те вече са у учителите, в класните стаи и в домовете на учениците. Тайно и полека си пробиват път до потребителите и ползването им ще става все по-масово. При този процес възникват и много допълнителни въпроси. Ще се опитаме да отговорим на най-важните от тях.
Първо, потребителят трябва да знае, че електронен учебник не се купува за вечни времена. Купува се абонамент за ползването му за определен период от време. Например електронните учебници на издателство „Просвета” са с абонамент една календарна година плюс още три месеца. Това означава, че ако го купите сега, ще можете да го ползвате до края на август догодина - достатъчно време детето ви да се запознае с него преди началото на учебната година, да работи с него през цялата учебна година и да има още два месеца след края на учебната година за преговор и затвърждаване на знанията. Абонаментът се плаща с банкова карта или с есемес от мобилен телефон. Справка за продажбите в www.e-uchebnik.bg показва, че повечето клиенти са родители, които плащат именно по този начин, защото става бързо и лесно.
Второ, електронният учебник на „Просвета” вече не е на диск, тоест не е необходимо да търсите място у дома за събиране на всички учебници. Купувате го онлайн от сайтовете www.prosveta.bg и www.e-uchebnik.bg и го качвате на домашния компютър или на лаптоп. Цената на един учебник е 4,80 лв., независимо от обема му и броя на допълнителните ресурси.
Трето, в обозримо бъдеще ще има варианти на електронните учебници за таблети и смарт устройства. „Просвета” работи върху такива варианти и се надява да ги има към края на 2014 година. Ако преди това сте купили учебник за компютър, няма да се налага да купувате нов за таблет - чрез синхронизиране можете да прехвърлите учебника от едното устройство на другото.
Четвърто, електронните учебници непрекъснато се обогатяват и осъвременяват - добавят се интерактивни упражнения, сменят се едни ресурси с други, подобрява се качеството на изображенията и на видеоматериалите. Това е постоянен процес на усъвършенстване, но ако сте купили учебник и след това той е обновен, не се налага да плащате допълнително за новата версия. При е-учебниците на „Просвета” ще получите съобщение, че е направено осъвременяване, и можете да синхронизирате промените онлайн. Увеличаването на електронните ресурси не води до увеличаване на цената, тя остава непроменена.
За онези, които досега не са виждали електронен учебник, ще добавим следното: в основата му е хартиеният учебник, създаден по изискванията на Министерството на образованието и науката и одобрен от него. Но всеки един урок е обогатен с електронни ресурси. Това са интерактивни упражнения, музикални изпълнения, галерии от снимки, видеофилми и линкове към сайтове в интернет с допълнителна информация.
Електронният учебник е незаменим помощник на учителя - спестява му много време за търсене на допълнителни материали и за разнообразяване на часовете му. Интерактивните ресурси привличат вниманието на учениците и те са по-концентрирани в час. Но дори детето да е било разсеяно в училище, ако има такъв учебник у дома, може само или с родител да повтори упражненията, при това учебникът ще му показва грешките и ще го поощрява за верните отговори.
Например в електронния вариант на буквара за първи клас на „Просвета” има следния ресурс: невидима ръка показва как се изписва всяка една главна и малка буква от азбуката. Това може да се повтори толкова пъти, колкото е необходимо на детето да го запомни и да започне да го прави правилно. В учебния час то едва ли ще изпише една буква повече от два-три пъти, защото просто няма време за повече упражнения, но у дома може да го прави безброй пъти.
Е-учебниците са изключително полезни при обучението по чужди езици. При тях ученикът слуша говор от носители на езика с възможно най-точното книжовно произношение. Но най-важното е, че може да слуша и повтаря фрази толкова пъти, колкото му е необходимо, за да възпроизведе правилно произношението и интонацията. Упражненията по граматика са интерактивни и грешките веднага се обозначават със звук и с цвят. Така детето се самооценява, а родителите, дори да не владеят съответния чужд език, също разбират как се справя.
„Просвета” предлага електронни учебници по всеки предмет от 1. до 7. клас. Редакторите на издателството са се постарали да включат в тях аудио- и видеоматериали с висока познавателна и възпитателна стойност. Добавили са и увлекателни задачи и упражнения, които обогатяват и затвърждават знанията чрез игра - най-лесният начин за децата да ги усвоят. С малко компютърен опит всеки ползвател на е-учебниците може да подчертава, да оцветява, да си води записки в тях. А по-напредналите могат да прибавят собствени или изтеглени от интернет мултимедийни ресурси.

Виж цялата новина тук: Животът днес

Автор: Гергана Петкова

Споделете с приятели

« ПредишнаСледваща »

Открий ни в: