Новини


19Окт2021

За учителите: или сертификат, или всекидневно тестване, или преподаване от вкъщи

Ако бъде въведено изискване за зелен сертификат за училищата, отказващите да се ваксинират учители, които не могат да докажат преболедуване, ще бъдат изправени пред два варианта: или да бъдат тествани, преди да влязат в сградата на училището, или да преподават от вкъщи, съобщи министърът на образованието и науката проф. Николай Денков. За него 20% отсъстващи деца или 30% карантинирани паралелки са достатъчно основание за преминаване в дистанционно обучение.

Предложението за въвеждане на зелен сертификат за учителите е на Министерството на здравеопазването и вчера Денков го е подкрепил, но е поискал едномесечна отсрочка, за да може учителите да се ваксинират. В момента 36% от педагозите са ваксинирани, 20% са преболедували COVID-19.

"Инициативата за зеления сертификат е на Министерството на здравеопазването и тя е предизвикана от факта, че в момента ситуацията в няколко града е критична. Погледнете какво става в София, вижте данните от тази сутрин. Мисля, че Министерството на здравеопазването трябва да бъде подкрепено в мерките, които то смята за правилни. (...) МЗ ще реши дали зеленият сертификат да е задължителен за училищата. Това, което ние сме казали, е, че ако те решат, че трябва да влезе в нашата система, ние искаме поне един месец, за да могат да се ваксинират учителите", каза Денков пред bTV.

Той очаква учителите доброволно да се ваксинират.

"Очаквам учителите доброволно да се ваксинират, защото алтернативата ще бъде да бъдат тествани редовно, за да влязат в училище. (...) Ако не искат да се ваксинират, ще трябва да се тестват на влизане в училище или ще трябва да преподават дистанционно."

Ако откажат и трябва да бъдат тествани на входа на училището, няма да плащат тестовете. Той е поставил условие пред МЗ те да бъдат плащани от бюджета.

"Това е условие, което вчера поставихме пред МЗ. Не можем по никакъв начин да принуждаваме учителите да плащат. Или ще бъде от бюджета на МЗ, или от бюджета на МОН", каза той и допълни, че не МОН, а МЗ има бюджет за тестове, както и че е обявена обществена поръчка за 1 милион тестове.

Преподаването от вкъщи той определи като "резервна възможност" и "много нежелан вариант".

Зеленият сертификатът показва завършена ваксинация, доказано с PCR тест преболедуване на коронавируса или свидетелства за отрицателен PCR. Министър Денков ще преговаря с МЗ да се признават и други тестове, доказващи КОВИД:

"Проблемът е, че част от тях (учителите - бел. ред.) нямат с PCR установен COVID. Там ще има допълнителни преговори дали може с други тестове да се докаже, че тези хора са преболедували. Това е разговор между нас и МЗ (...) Бих пледирал преболедувалите, при които това може да бъде доказано, то да бъде признато като легитимно за влизане в училище. Единственият проблем тук е установяването на момента, в който това се е случило. Знаете, че има срокове. Мисля, че би могъл да се избегне този въпрос".

Очакваното въвеждане на задължителни маски в училищата не просто чрез насоките на МОН, както е сега, а чрез заповед на здравния министър ще позволи здравните власти да влизат на проверки в училищата: 

"По отношение на маските, единственият нов акцент е, че те вероятно ще влязат в заповед на министъра на здравеопазването, с което стават задължителни и (училищата - бел. ред.) могат да бъдат проверявани и от здравните власти. Досега това беше в нашите насоки и бяха вътрешни задължения за контрол в училищната мрежа. Вкарването на по-голяма тежест чрез заповедта на министъра на здравеопазването дава възможност за допълнителни мерки за контрол на сега съществуващите...

 

Виж цялата новина тук: OFFNews

Споделете с приятели

« ПредишнаСледваща »

Открий ни в: