Новини


17Мар2015

За тежки изпити трябват добри оръжия

Изпитите след 7. клас са първата истинска битка за бъдещето на вашето дете. В този клас националното външно оценяване (НВО) вече не изпълнява само контролна функция – някои негови части служат за кандидатгимназиален изпит. Приемът в елитно училище осигурява на детето не само по-добра подготовка за кандидатстване в университет. Там то попада в интелигентна среда, разширява общата си култура, създава връзки, които по-късно може да му бъдат много полезни. Ако резултатът от изпита му стигне за гимназия от втория ешелон на елитните, шансовете за добро образование също са големи. Колкото по-надолу в класациите е гимназията обаче, толкова по-малка е вероятността завършващите я да продължат напред и нагоре.

Затова е важно детето да се представи добре на външното оценяване след 7. клас. То се провежда по 5 предмета – български език и литература, математика, природни науки и екология, обществени науки, гражданско образование и религия, както и по чуждия език, който е изучавал ученикът в прогимназиалния етап. Според новия формат балът за прием на седмокласниците в гимназия се формира въз основа на положения втори модул на изпитите по български и математика. Изпитите по другите предмети имат само контролна функция и не се взимат предвид при кандидатстването в гимназия.

Ако иска отлично класиране, седмокласникът трябва да се подготвя отрано. Издателство „Просвета“ предлага помагала, разработени според новите изисквания на Министерството на образованието и науката (МОН). С тях подготовката е ефективна и лесна и родителите могат сами да проверят знанията на децата си. От 1 март до 1 май някои от помагалата се предлагат с отстъпка 28% от коричната цена за 10 и повече броя, поръчани при представител във вашия областен град или в книжарница на издателството (виж по-долу).

Математика

„Нови тестове по математика за външно оценяване и приемни изпити след 7. клас по новия формат“ (Ю. Нинова, Д. Раковска, Н. Райков, С. Матакиева) съдържа 12 примерни теста по формата за външно оценяване и приемни изпити. Включени са и два теста на МОН, дадени на реален изпит, което поставя учениците в ситуация, максимално близка до истинската.

„Текуща подготовка по математика за външно оценяване и приемен изпит след 7. клас“ (с автори Б. Савова, М. Тодорова и В. Златилов) съдържа 30 теста по модела на изпита за външно оценяване и прием след 7. клас. Помагалото дава верните отговори и примерни решения на последните две – най-трудните – задачи от всеки тест, както и допълнителни задачи за подготовка за първия и втория модул на изпита. Това го прави изключително полезно.

„Външно оценяване и приемен изпит по математика след 7. клас по формáта PISA” (П. Нинкова, Т. Стоева) съдържа 60 задачи за формиране и оценка на ключови компетентности по формата PISA и 2 примерни теста за външно оценяване и приемен изпит в гимназия. Задачите провокират учениците да прилагат знанията си по математика в реални ситуации от живота, да развиват четивната, математическата и логическата си грамотност.

„Сборник задачи по математика за 7. клас. 1820 задачи. За всеки ученик. По всяка тема“ предлага 1820 задачи, подредени тематично и съобразени с формата на теста за НВО и приемния изпит. Структуриран е така, че позволява целогодишно да се работи по темите едновременно с изучаването им в училище. Подборът и разнообразният формат на задачите и примерните тестове за проверка на знанията дават възможност за успешна подготовка на учениците за конкурсните изпити. Всеки тематичен цикъл завършва с два варианта на тест за проверка на знанията.

Български език и литература

„Дванадесет нови теста по български език и литература за национално външно оценяване и прием след 7. клас“ (Н. Дамянова) е помагало, което най-точно отговаря на изпитния формат. Всеки тест е точно като на изпита – съдържа 25 въпроса, като първите 18 са с избираем отговор, а останалите са с кратък свободен отговор. Нещо повече – то не просто съдържа прецизно подготвени изпитни тестове, а е единственото на пазара, което обяснява технологията за тяхното решаване. Включени са и 12 примерни текста за трансформиращ преразказ от втория модул за кандидатстване в гимназия. 

„Външно оценяване по български език и литература за 7. клас по формáта PISA“ (Д. Владимирова и М. Бунева) проверява нивото на грамотност - четене, разбиране, осмисляне и интерпретиране на текст. Съдържа 23 текста от различни жанрове. Задачите са конструирани по формáта PISA и са с различна степен на трудност. Проверяват се уменията на учениците да извличат информация от текст, да я интерпретират и прилагат.

„Тренировъчни и изпитни тестове по български език и литература за 7. клас“ покрива цялото учебно съдържание с 420 тестови задачи, организирани в 9 теми. С тях седмокласниците се упражняват през цялата година, а с изпитните варианти преговарят наученото.

История

„Стъпка по стъпка. Тестови задачи по история и цивилизация за 7. клас с изпитни варианти за външно оценяване“ (И. Попова) е част от поредица за ученици от 5. до 8. клас, която отговаря на най-актуалните цели и подходи в преподаването на история. Седмокласниците разпознават и тълкуват писмени извори и изображения, работят с карта и линия на времето, попълват таблици и схеми за общества, държави, култури, събития и личности от древността. В книжката за 7. клас има 110 задачи, групирани в три теми според съдържанието на учебниците.

Чужд език

„Шест нови теста по английски език за 7. клас“ (Е. Атанасова) и „Шест нови теста по руски език за 7. клас“ (А. Атанасова и Хр. Грозданова) съдържат тренировъчни изпитни варианти, разработени по новия формат на МОН. Те гарантират успешна подготовка за външното оценяване. Всеки тест има три компонента - слушане с разбиране, четене с разбиране и езикови задачи (граматика и лексика). Тези помагала не се продават с отстъпка. 

Внимание, учители!

Помагала за външно оценяване след 4. и 7. клас и за матури може да поръчате с търговска отстъпка от 28% за 10 и повече броя в периода от 1 март до 1 май чрез търговските обекти на издателство „Просвета“:

Книжарници „Просвета“ в София

бул. „Дондуков“ № 45

тел. 02 987 16 67

имейл: dondukov45@prosveta.bg

ул. „Иван Асен II“ № 39

тел. 02 944 18 50

имейл: ivan.asen@prosveta.bg

Книжарница „Просвета“ в Русе

7000 Русе

ул. „Плиска“ № 83, бл. „Венера“, вх. Б, ап. 42

тел. 082 845 860

имейл: russe@prosveta.bg

Всички издания можете да поръчате при представителите на „Просвета“ в столицата или във вашия областен град (виж www.prosveta.bg), както и в търговските обекти на издателството. Можете да поръчате и онлайн на www.store.bg, www.mobilis.bg, www.helikon.bg, www.ciela.bg. ЕЛЕКТРОННИ УЧЕБНИЦИ поръчайте от www.e-uchebnik.bg.

Виж цялата новина тук: Животът днес

Автор: Гергана Петкова

Споделете с приятели

« ПредишнаСледваща »

Открий ни в: