Новини


26Апр2021

ЗА СЕДМИЦА: Ето колко са онлайн кандидатурите за първи клас в София

Над 8500 са подадените кандидатури за прием в първи клас в новата електронна система на София. Това съобщи зам.-кметът по дигитализация Генчо Керезов, който участва в среща на премиера в оставка Бойко Борисов и представители на кметството.

Керезов изтъкна, че за първа година родителите няма да се редят на опашки, а очакванията са около 12 000 деца да прекрачат прага на училище за първи път.

Кандидатстването ще продължи до 28 май в 18 часа. Родителите, които изпитват притеснения или имат затруднения в онлайн кандидатстването, могат да го направят на място в прилежащото им по район училище. Там ще попълнят всички данни с помощта на служителите от школото, които ще ги добавят в е-системата.

Приемът в първи клас се осъществява спрямо водещия критерий уседналост. В първа група попадат деца с постоянен или настоящ адрес в прилежащия район на училището, които не са променяни над 3 години преди датата на класирането. В нея влизат и деца с брат или сестра до 12-годишна възраст, обучавани в същото училище, независимо от адреса. Втора група са децата с постоянен или настоящ адрес в района на училището, които не са променяни през последните от 1 до 3 години. Трета група обхваща кандидат-първолаците с постоянен или настоящ адрес, непроменяни през последната година. В четвърта група пък попадат малчуганите, чийто адрес е извън прилежащия район на училището към деня класирането. Когато децата от една група са повече от обявените места в план-приема на дадено школо, малчуганите се класират по допълнителни критерии.

В допълнителните критерии най-много точки – 6 се дават за деца с...

 

Виж цялата новина тук: Монитор

Споделете с приятели

« ПредишнаСледваща »

Открий ни в: