Новини


27Апр2021

Пандемията отърва учениците от PISA

Догодина около 7000 наши ученици ще се явят на международното изследване

 

Пандемията от коронавирус отмени редица прояви, в това число и реномираното международно изследване на грамотността PISA. Така, нашите ученици от 9 клас може да отдъхнат - тази година за тях няма да има подобен изпит. 

Поредното издание на изследването трябваше да се проведе през 2021 година, но заради пандемията от COVID 19 бе отложено с 1 година от Организацията за икономическо сътрудничество и развитие както за България, така и за всички участващи държави. У нас PISA 2022 ще се проведе в периода март - май 2022 г., съобщиха от МОН в отговор на въпроси на "Сега". То ще обхване около 7000 ученици от 200 училища. Основната оценявана област ще е математиката, по-точно ще се оценява математическа грамотност на учениците.

На последното издание на PISA 2018  г. българските деветокласници показаха изключително тревожни резултати - 47% от тях нямаха елементарни четивни умения, 44% бяха под критичния минимум знания и умения по математика, а 47% - с драстични пропуски в подготовката по природни науки.

През 2022 г. за трети път у нас ще се проведе и Международното изследване на гражданското образование (ICCS 2022), което има за цел да изследва как младите хора се подготвят за компетентно и отговорно участие в обществения живот. Целевата група е учениците от 8 клас. В България в това изследване се предвижда да участват около 150 училища, 4500 ученици и 2000 учители.

В момента пък в страната ни се провежда друго международно проучване - Международното изследване на уменията за четене на учениците от 4 клас PIRLS 2021. Миналата година то се е провело пилотно с цел да се установи дали тестовите въпроси и въпросниците са подходящи. Сега вече се провежда основното изследване - в периода 9 март - 22 април 2021 г. Някои училища са успели да проведат изследването преди затварянето на училищата през март, други го провеждат сега, след тръгване на учениците присъствено от 12 април, посочват от МОН. В него участват около 4500 ученици от 151 училища в страната. Резултатите от него ще бъдат оповестени най-вероятно през...

 

Виж цялата новина тук: СЕГА

Автор: Силвия Георгиева

Споделете с приятели

« ПредишнаСледваща »

Открий ни в: