Новини


7Дек2016

За родители: Какво е Общественият съвет, защо и как да се включите

Според новия Закон за предучилищно и училищно образование предстои сформирането на обществен съвет във всяко училище и детска градина. Целта му е да осъществява граждански и родителски контрол и правомощията му са по-големи от тези на училищното настоятелство.

За да отговори на многото възникнали въпроси и неясноти за правомощията на обществения съвет, Национална мрежа за децата подготви кратко ръководство за родители. Целта на обединението на 137 организации, които работят за и с деца, е да мотивира родителите да бъдат активни, тъй като решенията на много от проблемите в училище могат да дойдат със съвместни усилия. Според организацията не бива да се чака само учителите и директорите да променят системата, това няма как да стане без участието на всички.

1. Какво е Общественият съвет?

По силата на приетия Закон за предучилищното и училищното образование, до края на 2016 г. във всяко училище или детска градина трябва да се създаде Обществен съвет. Участието е напълно доброволно и за него не се получава заплащане. В зависимост от броя ученици в учебното заведение, в него може да има 5, 7 или 9 участници. Това са: поне един представител на финансиращия орган (представител на общината или министерство, в зависимост от формата на финансиране на всяко училище), поне трима родители на ученици, които се обучават в съответното училище, видни представители на местната общност (професионално доказани личности от различни области на обществения живот, изявени общественици, спомоществователи и др.) или бивши възпитаници на училището.

Предвиждат се и т. нар. "резервни членове". Общественият съвет на училищата, които извършват обучение за придобиване на професионална квалификация, следва да включва и представител на работодателите. В съвета не могат да участват лица, които имат финансови отношения с училището, т.е. персонала на училището, външни доставчици на продукти или услуги. Същото важи и за членове на Настоятелство на училището или детската градина.

2. Каква е неговата роля?

Общественият съвет към училището или детската градина трябва да се среща поне четири пъти годишно, като неговите основни дейности и задачи са да:

• Приеме Стратегията за развитие на детската градина или училището;
• Участва в работата на педагогическия съвет;
• Предлага политики и мерки за подобряване качеството на образователния процес;
• Дава становище за разпределението на училищния Бюджет;
• Съгласува училищния Учебен план;
• Участва в комисиите, които оценяват дейността на директорите;
• Сигнализира компетентните органи, когато при осъществяване на дейността си констатира нарушения на нормативните актове;
• Участва в създаването и приемането на Етичния кодекс на училищната общност;
• Участва с представители в провеждането на конкурса за нов директор на училището;
• Други.

3. Защо да участвам?

От посоченото по-горе става известно, че Общественият съвет има не само контролна, но и целеполагаща функция. Чрез участието си в него ще се запознаете и ще имате влияние върху най-важните за едно училище или детска градина инструменти – неговата Стратегия за развитие, Бюджет и Учебен план. Не на последно място, Законът за училищното и предучилищното образование дава по-големи правомощия на Обществения съвет в сравнение с Училищното настоятелство и му гарантира възможността да предлага дейности и/или политики за подобряването на образователния процес и на училищния живот като цяло. Така участвайки в него, директно можем да допринесем за подобряването на идентифицирани от родителите или местната общност недостатъци в работата на детската градина или училището като достъп на родителите до учебното заведение, начин на комуникация между тях и педагогическите специалисти, храната, тоалетните в училище, идеи за включване на родителите и много други.

4. Как мога да се включа?

Работата, включително и процедурата по включване в обществения съвет са регламентирани с Правилник. В него е посочено, че за създаването на Съвета се информират всички родители от съответните класни ръководители, като те биват поканени на среща по паралелки (това може да бъде обичайната родителска среща...

 

Виж цялата новина тук: "Дневник"

Споделете с приятели

« ПредишнаСледваща »

Открий ни в: