Новини


12Юни2015

Всяко училище вече трябва да е с обществен съвет

Занапред към всяко училище и детска градина трябва да се създаде обществен съвет, който да наблюдава и контролира дейностите в съответната институция. Това решиха депутатите от просветната комисия при второто четене на текстове от новия училищен закон.

Общественият съвет ще включва един представител на финансиращия орган, поне 3-ма на родителите и един от училищното настоятелство. За школата, предлагащи професионална квалификация, има изискване за присъствие и на човек от бизнеса. Родителите в него ще се избират от събрание, свикано от директора. Членовете му - работодатели, пък ще се определят от областния управител по предложение на работодателските организации. Новият орган е натоварен с доста функции - той ще одобрява стратегията за развитие на училището и ще предлага мерки за подобряване на образователния процес, ще участва в част от работата на педагогическия съвет, ще дава становища за разпределението на бюджета, ще съгласува учебния план, избора на учителите, план-приемът, ще участва в комисиите по атестиране на директорите и ще сигнализира при нарушения в нормативните актове. 

От БСП възразиха остро срещу правомощията на съвета, особено срещу възможността да атестира директорите и да участва в ...

Виж цялата новина тук: Сега

Споделете с приятели

« ПредишнаСледваща »

Открий ни в: