Новини


10Мар2016

Следят в интернет кой отпада от училище

ЗАПОЧНА ОБЩЕСТВЕНОТО ОБСЪЖДАНЕ НА ПЛАНА ЗА ДЕЙСТВИЕ ЗА 2016 Г. КЪМ НАЦИОНАЛНАТА СТРАТЕГИЯ ЗА УЧЕНЕ ПРЕЗ ЦЕЛИЯ ЖИВОТ

Министерство на образованието и науката предлага за обществено обсъждане Плана за действие през 2016 г. в изпълнение на Националната стратегия за учене през целия живот за периода 2014 – 2020 година.

Една от най-важните мерки в Плана е внедряването на електронна Система за ранно предупреждение за възможно преждевременно напускане на децата от детски градини и училища в Северозападен и Югоизточен район, където техният дял е най-голям. Изграждането й е първото условие за идентифициране на случаите и за разработване на индивидуални мерки спрямо причините, довели до риск от отпадане (отсъствия, трудова миграция на родители в чужбина или в друго населено място, преместване в друго училище, лоши взаимоотношения в училище, слаби оценки и др.). Едно от най-важните условия за недопускане на отпадане е бързата реакция на отговорните институции и лица след констатиран риск. Целта на системата е да осигури надеждна и актуална информация за деца в риск от отпадане от 5 до 18/19-годишна възраст с фокус на задължителната училищна възраст – до 16 години.

Информацията в системата ще се попълва и следи на електронна платформа, инсталирана на сайтовете на МОН, регионалните инспекторати по образованието, общината и на училищата/детските градини. Така отговорните институции на всички нива на управление ще могат да си взаимодействат по-добре.

Очаква се системата да допринесе за намаляване на преждевременно напусналите образователната система деца, като до 2020 г. делът им спадне до 11%.

В областта на предучилищното образование приоритет ще са децата в неравностойно положение.

Ще се осигури ресурс за изграждане и развитие на подкрепяща среда в 33 детски градини и училища. Предвижда се 1800 деца и ученици със специални образователни ...

Виж цялата новина тук: МОН

Споделете с приятели

« ПредишнаСледваща »

Открий ни в: