Новини


20Апр2016

Виртуално училище по правопис

Неграмотността е навсякъде около нас –  на указателни табели, обяви, в описаните на ръка стоки по сергии и витрини на магазини – „най-лонови торбички”. Все по-често виждаме ШТ вместо Щ, ИА вместо Я и ИУ вместо Ю, 4 вместо Ч и 6 вместо Ш. Проблемът се задълбочава, а прогнозите за бъдещето не са окуражителни. Педагогическият персонал застарява, липсват достатъчно квалифицирани и мотивирани млади преподаватели, разликите в нивото на грамотност между отделните социални групи са големи и освен това сме с един от най-ниските бюджети за образование в ЕС, твърдят експертите. Ниската грамотност и проблемите в образованието нанасят икономически, социални и финансови щети върху обществото. Влошава се качество на работната сила, спадат потреблението и плащането на данъци, понижава се жизненото равнище, а от тях следват безработица, масова бедност, престъпления.

            За да покаже колко е важно човек да е грамотен и да пише правилно, от месец насам издателство „Просвета“ провежда игра с награди в страницата си във фейсбук (www.facebook.com/PROSVETA.BG). Екипът я нарича „Виртуално училище по правопис“. Правилата са лесни – два дни в седмицата се публикува въпрос по правопис с няколко възможни отговора, а посетителите на страницата посочват кой е верният според тях. След всеки въпрос един от отговорилите правилно, определен чрез жребий, получава за награда издание на „Просвета” по свой избор от предварително публикуван списък. Веднъж седмично се публикуват и правописни и пунктуационни правила, които всеки грамотен българин трябва да знае. Поради огромния интерес издателството реши да дава и по една голяма награда всеки месец – на един от всички, дали верен отговор на въпрос от играта. Участниците вече са над хиляда, а общият брой достигнати потребители – над 200 000.

С играта в социалната мрежа повече хора ще обърнат внимание на правописните и пунктуационни норми, а шансът да научат нещо ново и да го приложат се увеличава многократно, смята издателството. Наградите, които изтеглените участници получават, са издания на „Просвета“ и имат същото предназначение – да служат за справка и да разясняват правописа и пунктуацията. Вижте някои от тях.

„Моят първи речник. Учебен правописен и правоговорен речник, 1. – 4. клас“

Речникът е съставен със съдействието на Института за български език към БАН. Той съдържа около 10 000 думи, които се срещат в учебниците по предметите, изучавани в началния етап, и служи едновременно за проверка на правописа и на правоговора. За да се затвърди представата на учениците за морфемния принцип, върху който е основан българският правопис, графично са откроени представките на включените думи. С оглед възрастта на учениците, за които е предназначен, речникът не включва предлози, съюзи, глаголи от свършен вид и отглаголни съществителни имена, в които няма правописни особености. В края му има приложения с имена на често употребявани географски обекти – селища, държави, реки, морета и континенти, и собствени имена на хора и литературни герои, които затрудняват учениците при писане.

„Да пишем правилно. Последни промени и чести затруднения в правописа“

Ако се колебаете как да напишете някоя дума или къде да поставите запетая, тази книга е за вас. В нея ще намерите: последните промени в правописа и пунктуацията, представени от „Официален правописен речник на българския език” на БАН, изд. 2012 г.; правописни и пунктуационни правила, обяснени кратко, достъпно и с примери от практиката; езикови ситуации, които често предизвикват колебания и затруднения.

„Правопис и пунктуация на българския език. Основни правила“

Изданието има нормативен характер и съдържа основните правила за правопис и пунктуация. Разработено е от специалисти по книжовен език от Института за български език при БАН. Има официален характер – правилата, формулирани в него, са задължителни за писменото общуване. Обхванати са най-важните правописни и пунктуационни проблеми. Всички обяснения са илюстрирани с внимателно подбрани примери от разнообразни източници, представителни за днешната писмена практика. Книгата е предназначена за всички, които си поставят за цел да овладеят правописа и пунктуацията на българския език или искат да подобрят своята грамотност, за специалисти, които се нуждаят от справки, за преподаватели, студенти, ученици.

„Официален правописен речник на българския език“

Речникът съдържа близо 90 000 единици и има нормативен характер – правилата, формулирани в увода, и правописът на включените думи са задължителни за писменото общуване. Правилата са представени максимално ясно, достъпно и непротиворечиво. Словникът регистрира активния речников състав на днешния книжовен български език и съдържа значително повече думи и форми от своите предшественици. След внимателен подбор са включени много нови думи, влезли в езика ни през последното десетилетие. Речникът е изработен от екип езиковеди от Института за български език при БАН, който е упълномощен да проучва промените в писмената практика и да внася единство в правописа.

Издателство „Просвета” подготвя втора част на „Официален правописен речник на българския език”. Тя е посветена изцяло на глагола, наречен от акад. Александър Тодоров – Балан „слонът на българската граматика”. Включените в този том повече от 20 000 речникови единици дават богата информация за различните форми на глаголите и за техните правописни особености.

Всички издания на „Просвета” ще намерите при представителите на издателството във всеки областен град в страната и в търговските обекти – виж www.prosveta.bg. Електронни учебници поръчайте от www.e-uchebnik.bg. Книжни учебници може да поръчате и онлайн на www.e-uchebnik, www.store.bg, www.mobilis.bg, www.helikon.bg и www.ciela.bg.

Виж цялата новина тук: Животът днес

Споделете с приятели

« ПредишнаСледваща »

Открий ни в: