Новини


3Ное2015

Виртуални разходки из миналото и природата на България

В коя част на Европа се намира България? Колко са националните ни паркове? Кои древни цивилизации са процъфтявали в земите ни? Как българските ханове и царе издигнали ролята на България в Европа? Това са част от въпросите, на които могат да отговарят третокласниците и четвъртокласниците, когато изучат обновеното съдържание в учебниците по човекът и обществото. Това става още по-лесно, ако ползват тяхната електронна версия.

Още преди шест години издателство „Просвета” първо в България създаде електронни учебници. Преди месец българският парламент въведе електронните учебници в новия Закон за предучилищното и училищното образование, което постепенно ще направи използването им неизменно и задължително. Електронният учебник е дигиталeн вариант на печатния, одобрен от Министерството на образованието и науката (МОН), но с добавени много мултимедийни материали - атрактивни 3D анимации, видеоклипове, аудиофайлове, фотогалерии и др.

С обновените учебници на „Просвета“ по човекът и обществото за 3. и за 4. клас децата лесно се научават да описват и проследяват събития и да научат повече за живота и делото на бележити българи. Те се учат да мислят и да изразяват мнението си по въпроси, които днес вълнуват всеки български гражданин: Как да опазваме природата и защо не бива да се примиряваме с нейното увреждане? Защо можем да се гордеем с българската азбука? Как да отстояваме правата си, без да нарушаваме правата на другите? Как виждаме бъдещето си като граждани на България и на Европейския съюз?

„Просвета“ предлага електронни версии от ново поколение на учебниците по човекът и обществото за 3. и 4. клас и на двата авторски колектива:  Мария Радева и Мария Манева и  Сия Стоянова и Лилия Манева. Според учителите, които вече успешно ги прилагат в практиката си, е-учебниците по предмета са виртулен прозорец към природата и миналото на България.

Галериите от снимки и видеоклипове в учебниците за 3. клас „разхождат“ децата из Стара планина, Рила и Родопите. Те „плават” по река Дунав, разглеждат София днес и преди 100 години, Рилския манастир и Царевец, посещават морски и планински курорти, храмове и исторически паметници. Документални филми на Българската национална телевизия ги запознават с важни събития и личности, с български празници и обичаи. Новите анимирани материали дават възможност всяко дете да се подготвя и да проверява знанията си и по най-трудните задачи: да решава тестове с избираем единичен и множествен отговор и от типа вярно-невярно. То може да попълва текст и да намира съответствия, да подрежда хронологично събития, да открива грешки в текст, да сравнява и групира, да усвоява лесно и трайно новите понятия чрез анимирани ребуси. Отговорите и резултатите се проверяват веднага, а автоматичното (при желание и ръчно) разместване на позицията на верния отговор при повторение улеснява учителя при проверката в клас. Всички текстове и части от тях, нови думи и илюстрации могат да се увеличат и покажат на голям екран.

Електронните учебници по човекът и обществото за четвъртокласниците са изработени аналогично на тези за предходния клас. Те предлагат нови 3D (триизмерни) анимации, галерии от снимки и видеоклипове за природните области на България и значими културно-исторически обекти като Мадарския конник и храм-паметника „Александър Невски”. И в двата учебника са включени по 9 филма от архива на БНТ за владетели и събития от родната история от Средновековието до XX век. Разполагат със 70 нови анимирани задачи по всички теми от 10 различни типа. По познатия от 3. клас модел децата решават тестове с избираем единичен и множествен отговор, откриват грешки, сравняват и групират, търсят съответствия и т.н.

С помощта на електронния учебник учителят в клас, а и родителят вкъщи, постига най-важните цели на обучението: да възпитава децата в отговорно отношение към българската природа и човешкия труд, да събужда у тях интерес към родното минало и любов към България.

Как се купуват

„Просвета” предлага електронни версии на учебниците по всички предмети от 1. до 7. клас. Те са над 90 с общо около 10 000 електронни ресурса – 3D визуализации, интерактивни тестове и игри, аудиофайлове, видеоклипове и др. Е-учебниците се купуват на абонаментен принцип за период от 12 месеца. Абонаментът за всеки учебник струва 6,00 лв. с ДДС и се плаща с есемес от мобилен телефон на номер 18420 и текст prosveta5. Покупката става лесно от електронната книжарница www.e-uchebnik.bg. Нужно е да се регистрирате. Е-учебниците могат да се използват онлайн. Те непрекъснато се редактират и осъвременяват, добавят се и се подменят ресурси. Ако вече сте закупили е-учебник, който след това е бил обновен, промените ще се отразят в него автоматично.

Всички издания на “Просвета” ще намерите при представителите на издателството във всеки областен град в страната и в търговските обекти – виж www.prosveta.bg. Електронни учебници поръчайте от www.e-uchebnik.bg. Книжни учебници може да поръчате и онлайн на www.e-uchebnik, www.store.bg, www.mobilis.bg, www.helikon.bg и www.ciela.bg.

Виж цялата новина тук: Животът днес

Автор: Гергана Петкова

Споделете с приятели

« ПредишнаСледваща »

Открий ни в: