Новини


3Ное2015

Матура по музика и рисуване в професионалните училища

Възможно е в края на следващата учебна година да се държат матури по предметите музика и изобразително изкуство в специализираните училища. Това съобщи заместник-министърът на образованието Ваня Кастрева. Тя поясни, че законът в момента предполага, че втората задължителна матура може да бъде и по специалността, когато става дума за професионално училище.

"Сред училищата по изкуствата има и професионални", добави Кастрева. "По музика може, така че допустими са всички разпоредби, които законът ни е дал като възможности за взимане на решение. От догодина това не може да стане, защото законът влиза в сила от 1 август 2016 г.", изтъкна тя.

В проекта за учебния план, който е на сайта на Министерството на образованието и науката, се дискутира възможността за първи път, макар и не с толкова много часове, предметите от направлението "Изкуства" - музика и изобразително изкуство, да се изучават до десети клас включително. Освен това новият Закон за предучилищното и училищното образование дава възможност да са изучава и хореография.
Училищата с разширено и профилирано изучаване на изкуства - музика, изобразително изкуство и хореография, обаче вчера с концерт в София изразиха несъгласието си с ...

Виж цялата новина тук: Стандарт

Споделете с приятели

« ПредишнаСледваща »

Открий ни в: