Новини


20Сеп2023

Вижте новите варианти на тестовете за матурите след 7. клас

Министерството на образованието и науката (МОН) качи на сайта си примерни тестове по български език и литература, математика и чужд език за националното външно оценяване след 7-и клас за учебната 2023 - 2024 година.

Тестовете може да видите ТУК

Тази учебна година има облекчения за седмокласниците. Времето за решаване на първия модул от тестовете се увеличава от 60 на 75 минути, за да имат повече време за решаване и пренасяне на верните отговори седмокласниците. 

По математика две от задачите, които досега са били с отворен отговор, стават с избираем. Прави се, защото се допускат чести технически грешки при решаването на условията на отворените задачи. С промяната децата ще могат да се поправят още в хода на изпита, ако видят, че решението им не отговаря на изброените варианти.

Има и още новости за седмокласнците. При заболяване или смърт в семейството могат да се явят на втора дата, определена от министъра. Изпитите пък се изместват към края на юни, за да има повече време за подготовка. Тази година тестът по български език и литература ще бъде на 19 юни, а този по математика - на 21 юни.

Тестът по български език и литература се състои от:

18 задачи със структуриран отговор с четири възможности за отговор, от които само един -е правилен

  • 6 задачи с кратък свободен отговор
  • 1 задача с разширен свободен отговор
  • 1 задача за създаване на текст представени са и четири примерни задачи от теста.

Тестът по математика се състои от...
Виж цялата новина тук: actualno.com

Автор: Виолета Иванова

Споделете с приятели

« ПредишнаСледваща »

Открий ни в: