Новини


12Мар2021

Ваня Кастрева: Не се предвижда промяна за матурите и учебната година

От края на февруари и най-вече в началото на март се наблюдава драстично повишение при случаите на карантинирани ученици. Това съобщи  по БНТ Ваня Кастрева, началник на Регионалния инспекторат по образование в София.

„Когато децата от 1-и до 4-и клас се върнаха на училище, карантинираните бяха под 400 - положителните или контактни случаи. В края на февруари те бяха 1400, тоест с 1000 повече, но от 1-и март рязко се покачват, средно с по около 100 на ден”, обясни тя и допълни, че само за вчерашния ден карантинираните били над 3000. Повечето от тях обаче са просто контактни. „Много малък е процентът на положителните ученици-  само 9 на 10 000 деца”,уточни Кастрева.

Идентично е нарастването на броя на заразените за учителите. „Те са значително по-малко от учениците като брой – 150, но като процент малко повече, защото говорим за 17 000 педагогически специалисти”, обясни шефката на столичния образователен инспекторат. Тя обясни, че има и 35% ваксинирани учители.

От днес до 26-и март учениците от 5-и до 12-и клас в София преминават към онлайн обучение след заповедта на директора на РЗИ – София за прекратяване на присъствените занятия. „Ние няма как да не се съобразим с разпоредбата на министерство на здравеопазването, защото водещо е здравето.Никой не прие това решение с въодушевление. За всички работещи в образователната система е ясно, че не може да има друга алтернатива, освен присъственото обучение.  Провеждайки обучени в електронна среда и нямайки живия контакт със своите ученици, всеки учител разчита на подкрепата на семейството. Нямаше щастливи хора от това решение”, заяви Кастрева.

Тя обясни, че мотивите за това решение се обосновават на данните за карантинираните и заболелите ученици и училите. По думите ѝ обаче те не са заразени в училищна среда, защото там се спазват мерките, а навън.

Шефката на столичния образователен инспекторат подчерта, че неприсъственото обучение означава, че семействата трябва да гарантират тяхната безопасност вкъщи. Кастрева даде пример как учениците си намират случайни непознати да влязат с тях в мола. „Те са извън дома. Идеята е децата да бъдат в изолирана света. Апелът ми към родителите е да направят така, че следващите две седмици децата им да си останат вкъщи”, призова тя.

Не се предвижда отмяна на матурите или отпадане на материал, обясни още...

 

Виж цялата новина тук: Монитор

Споделете с приятели

« ПредишнаСледваща »

Открий ни в: