Новини


11Сеп2015

Увеличават заплатите на учителите

Увеличение на учителските заплати ще има и то ще стане най-вероятно през октомври, обяви днес просветният министър Тодор Танев. Увеличението ще е средно с  по около 70 лева.
Това ще стане възможно с обещаните от правителството 20 млн. лева. Желанието на министерството е заплатите на учителите да продължават да растат и през следващата година. За това ще се необходими още 90 млн. лева.
Министър Танев уточни, че става въпрос именно за увеличение на учителските заплати, а не за еднократен бонус за Деня на будителите.
Тодор Танев – министър на образованието и науката: Пари ще бъдат заделени и те са предвидени за тази учебна година. В момента това, което задържа физическото изплащане на парите, е това, че трябва да бъдат направени доста корекции, защото средно ако е около 70 лева на учител, трябва да се видят точните разчети, защото различните категории учители имат право на различни покачвания.
Увеличението се отнася и за непедагогическия персонал. Желанието на министерството е учителските заплати да бъдат повишени и следващата година, но това ще се разисква с новия държавен бюджет.
Диана Чалканова, учител по математика, Варна: Смятам, че трябва да се вземе трайно решение, не за една, не за две години – трябва да бъде политика на държавата повишаване стандарта на учителя, за да имаме необходимото уважение от обществото.
Според Ирена Анастасова, която е директор на столичното 125-то СОУ, в обществото битува погрешно впечатление за учителските заплати.
Ирена Анастасова, директор на 125-то СОУ: Обществеността живее с представата, че на нас не знам вече колко пъти са ни вдигани заплатите, тъй като се пуска нещо, то се отменя след това, а истината е съвсем друга. Истината за учителските заплати е тази – 650-700 лева максимум. 
Най-сложен е проблемът със заплатите на младите учители, които въпреки че бяха повишени преди година са около 550 лева. Като се махнат данъците, остават 350-360 лева.
Димитрина Докимова – учител по география,Варна: Със сигурност младите учители имат потребност от по-стимулиращи заплати за начало, тъй като на нас ни предстоят създаването на семейства, купуването на жилище. 
И още един голям проблем – застаряването на учителите. 6 процента от преподавателите са в предпенсионна възраст, също толкова са младите учители ...

Виж цялата новина тук: БНТ

Автор: Елиана Димитрова

Споделете с приятели

« ПредишнаСледваща »

Открий ни в: