Новини


12Сеп2015

До 1 г. помощните училища трябва да станат центрове за подкрепа

Те ще могат да бъдат както общински, така и държавни

Сегашните помощни училища трябва да спрат да съществуват и да се преобразуват в центрове за специална образователна подкрепа. Те ще са един от подвидовете на новите центрове за подкрепа на личностното развитие, които ще осигуряват грижи както за талантливи, така и за деца със специални образователни потребности. Това решиха депутатите, приемайки на 2-ро четене в пленарна зала текстове от Закона за предучилищното и училищното образование. Преобразуването трябва да стане до 1 година, но срокът все още не е гласуван, тъй като е в преходните разпоредби на закона.

Новите центрове за личностно развитие ще са общински и ще могат да бъдат за развитие на интересите и способностите, за кариерно консултиране, за превантивна, диагностична, рехабилитационна работа, за ресурсно подпомагане на деца със специални потребности, за психологическа подкрепа и т.н. Към тях спадат астрономическите обсерватории и планетариумите, ученическите общежития, както и центровете за специална образователна подкрепа.

Според вносителите учениците с по-леки увреждания следва да бъдат записвани в общообразователни училища, откъдето ще получават свидетелство за завършен клас. По-тежките случаи обаче ще бъдат обгрижвани тъкмо от центровете за специална образователна подкрепа. Те трябва да извършват терапевтична и рехабилитационна дейност за деца и ученици с тежка умствена изостаналост, които не могат да се обучават в масово училище според оценка на регионалните центрове за приобщаващо образование. (Такива у нас трябва да има 28, но разпоредбите за тях предстои да се гласуват). Във въпросните центрове ще се извършва и обучение за придобиване на първа степен на професионална квалификация и/или на квалификация по част от ...

Виж цялата новина тук: Сега

Автор: Силвия Георгиева

Споделете с приятели

« ПредишнаСледваща »

Открий ни в: