Новини


1Юни2015

Уроци за лихви и кредити още в прогимназията

Още в прогимназията учениците ще учат за финанси, лихви, спестявания и кредити. Това ще стане след като предприемачеството бъде въведено в средното образование, което влиза в плановете на просветното ведомство. Предприемачеството ще се учи в 6-и,7-и и 8-и клас, съобщи вчера зам.-министърът на образованието проф. Николай Денков. Той допълни, че учебната дисциплината може да се въведе или като отделен предмет, или да е част от някой от вече съществуващите предмети. Идеята е още от училищна възраст децата да започнат 
да формират своята финансова грамотност 
както и други икономически знания и умения. „Ще се започне с по-простите неща като финансовата грамотност - пари, лихви, спестявания. След което ще се развие в посока на по-глобално разбиране на икономически връзки и оттам каква е ролята на предприемачеството, на кредитите, на тези неща, които ви трябват, ако искате да се развиете в посоката на собствен бизнес“, обясни зам.-министърът. Денков обаче не посочи конкретен срок, в който предприемачеството ще бъде въведено. 
Но отбеляза, че то 
ще се учи и във висшите училища 
които нямат икономическа насоченост. Чрез промени в Закона за висшето образование МОН ще въведе изисквания висшите училища да вкарат в учебните си планове такива курсове и програми, уточни зам.-министърът. И допълни, че просветното ведомство ще оценява кариерните центрове на вузовете и планира да обвърже финансирането на висшите училища и професионалната ориентация, която университетите предлагат. Планира се също така в университетските бордове да членуват и представители на бизнеса. 
Освен това от просветното ведомство възнамеряват да ...

Виж цялата новина тук: Монитор

Автор: Мила Мишева

Споделете с приятели

« ПредишнаСледваща »

Открий ни в: