Новини


4Авг2016

Учителите ще имат 10 дни за оценка на новите учебници по история

10 дни ще имат учителите, за да оценят проектите на нови учебници за история за 5-и клас. Това става ясно от заповед на просветния министър Меглена Кунева, с която се дават указания на шефовете на регионалните управления по образованието и на директорите как да организират и проведат оценяването на въпросните учебници.

Първоначално от МОН съобщиха, че времето за оценка на учебниците е три дни - от 29 до 31 август. От заповедта на Кунева обаче става ясно, че учителите ще работят между 12 до 21 август включително, за да се произнесат по предоставените им проекти. Те пък следва да са доставени в училищата в страната до 8 август.

Според новите правила проектите за учебници ще минават две сита. Експерти от МОН ще преценяват дали те отговарят на държавните образователни стандарти, а учителите ще се произнасят за пригодност за преподаване в клас. В случая учителите по история трябва да прочетат и оценят 6 одобрени от просветното министерство проекта - на издателствата "Анубис", "Булвест 2000", "Даниела Убенова-Даниела Биланска", "Просвета Плюс", "Просвета - София" и "Св. Георги Победоносец". Проектите на "Питагор" и "Архимед 2" бяха отхвърлени на първия етап.

В комисиите за оценка на проектите се включват директори на училища, в които се преподава история и цивилизации между 5-и и 7-и клас (1716 школа), и всички учители по предмета. Преподавателите трябва да нанесат оценките си за всеки учебник в електронна карта за пригодността му за прилагане в училище. Директорът на съответното училище разпечатва обобщената карта, полага подпис и печат и я предава в РУО-то. След проверка инспекторатите разпечатват в два екземпляра картата с резултатите, като един екземпляр се изпраща в МОН. Очаква се до 26 август в МОН да постъпят картите с обобщените резултати от оценяването в училищата в отделните области. За да влезе в употреба, един учебник трябва да е получил одобрение от поне 50% от учителите, участвали в оценяването му...

 

Виж цялата новина тук: "Сега"

Автор: Силвия Георгиева

Споделете с приятели

« ПредишнаСледваща »

Открий ни в: