Новини


2Авг2016

Книгите през лятото и Google поколението

Четенето на книги не е това, което беше. Но списъците със задължителна литература, която учениците трябва да прочетат през лятото, е неотменна традиция, независимо от безчетните реформи в образованието. Няма уважаващ себе си преподавател, който да не даде няколко заглавия и да не подчертае, че са задължителни. Няма и ученик, който да изпадне във възторг. Както и родител, който да не изпъшка пред новата задача и да не пълни интернет форумите с въпроси:  Колко да чете детето, как да го накарам да хареса книгите, ще има ли проблеми през учебната година и т.н. и т.н.

Подобни проблеми имат учителите, учениците и родителите в почти всички европейски образователни системи. Защото като цяло Google поколението предпочита лесно смилаеми заглавия, кратки текстове и ясни анализи на информацията. Всичко извън това е скучно. А ако е посочено като „задължително“, е ужасно.

Четенето обаче наистина е задължително. Децата, които не четат книги, изостават в развитието си. Не отговарят на съвременните изисквания за функционална грамотност и затова изпадат от професионалното и социалното колело на успеха. Не става дума само за българчетата. Всички държави, които имат незадоволителни резултати от международното изследване PISA, отчитат, че една от основните причини за това е, че не се чете. В Хърватия например веднага след PISA 2016 г. започна голям дебат за четенето, училищните библиотеки, родителския ангажимент към образованието. Анализът  на хърватските институции и експерти показа, че трябва да се инвестира повече в тази посока. Същото се случи във Франция и в Норвегия, където разработиха голяма програма за развитие на библиотеките. Започна дори международно движение (инициирано в САЩ) за четене на глас, при което възрастни хора четат на малки ученици и обратното – деца четат на възрастни. В Италия, Испания, Германия, Швеция и други държави е практика писатели да се канят в училищата и да представят свои книги.

В България, за която PISA отчете в пъти по-малко точки в успеха на учениците, които нямат библиотеки у дома и не четат, също има разнообразни инициативи за стимулиране на това умение. Защото 200 точки е разликата между резултатите на децата, в чийто дом книгите са под 10, и тези, които имат у дома над 200 книги. Лошото е, че последните са едва 10 на сто от всички ученици, участвали в проучването. А една трета от децата са уточнили, че притежават между 0 и 10 книги. Измерено в знания, това прави 5 класа напред за отличниците, защото се приема, че наученото в един клас е около 40 точки от теста. Резултатите от PIRLS 2011 за България не са добри – има драстичен спад в четивната грамотност на четвъртокласниците за период от 10 години – между 2001 и 2011 г. При първото ни участие през 2001 г. сме били на 4-о място с резултат 550 точки, а през 2011 г. сме вече на 22-ро място от 49 участващи страни с резултат 532 точки.

Как обаче да се мотивират учениците? Колкото и да им е неприятно на противниците на интернет, световната компютърна мрежа помага на четенето. Децата, които използват интернет, за да търсят там различна информация, са много по-готови да четат. Дори да става въпрос за филми със субтитри, текстове на любими песни, комикси или електронни книги. Всъщност това е и един от начините да предизвикате интереса на ученика – като му осигурите такива книги. Вече не са толкова скъпи.

Университетски преподаватели от САЩ и Западна Европа формулираха нова тактика за привличане на Google поколениeто към книгата (не само хартиената, а и електронната). И тя е следната: позволете на ученика сам да избере поне част от книгите, които да чете. Самостоятелният избор е много важен, та дори детето да избере книжка с картинки. Любовта към писаното слово се формира внимателно и с постоянство. Ако детето не е харесало някое произведение, това не е страшно. И ние, възрастните, не дочитаме някои книги докрай. Ако произведението е толкова важно и интересно, детето ще го открие рано или по-късно. Четенето трябва да е и удоволствие, и познание, и функционална грамотност.

Днешните българчета са на едно от последните места по четене с разбиране на международните изследвания по грамотност. Те не могат да анализират и използват информацията. Ето защо е важно да коментирате с детето си прочетеното, а не само да броите колко страници е прочело, съветват експерти. С малко повече постоянство и усилия това ще е много по-полезно за него.

Няколко съвета:

1. Вземете списъка със задължителните заглавия и идете заедно с детето в книжарница.

2. Не купувайте всички книги от списъка накуп. Позволете на детето да си избере други по свой вкус.

3. Поговорете с книжарите – повечето от тях знаят как да заинтригуват децата. В големите книжарници има специални занимания за малките през ваканциите.

4. Решете заедно по колко време на ден ще отделя детето за четене. Направете график и го контролирайте.

5. Не се отказвайте, ако в началото е трудно. Книгите имат чудесното свойство постепенно да привличат читатели.

 

Любовта към четенето се възпитава отрано


Най-добрият начин човек да запали у детето си любов към книгата, е като я сложи в ръцете му още докато е в крехка възраст. Как иначе ще научи то за съществуването на чудния свят на думите? Как ще разбере какво богатство от емоции, знания и послания се крие между кориците на книгата? Ако родителят е достатъчно настойчив, един ден детето ще му благодари. Защото е събудил любопитството му и е отворил очите  му към света.

„Чудна азбука“  на издателство „Просвета“ е прекрасна книжка, с която детето от съвсем ранна възраст ще открие вълшебството на буквите. Тя е предназначена за деца от 3- до 8-годишна възраст. С нея те ще запомнят бързо азбуката. Книжката е богато илюстрирана с весели рисунки на животни, а стихчетата към всяка буква са лесни за запомняне.

Същото издателство предлага и занимателната поредицата „Четящите детективи“, предназначена за завършилите 1. клас. Едната от книжките – „Мимо учи за магьосник“, е за момчета, а другата – „Принцеса Ела търси приключения“, за момичета. Кратките текстове в съчетание с весели задачи грабват вниманието на децата.

Изключително интересни за малките ученици са и ваканционните книжки от поредицата „Вълшебно лято“. Това е серия от три помагала за деца, завършили 1., 2. и 3. клас. Предстои да излезе и книжка за четвъртокласници. Всички те много непринудено въвличат детето в приключения и то не усеща, че решава задачи и упражнява през лятото това, което е научило през учебната година.

Ако искате да попътувате назад във времето, Пътеводител в древния свят е тъкмо за вас. Това е книга с висока образователна стойност за учениците, които от тази година ще изучават стара история в 5. клас. Тя отвежда читателя на вълнуващо пътешествие в Древен Египет, Гърция и Рим. Туристът във времето ще посети гробници и храмове, ще се озове на полето, в работилницата, на пристанището и на пазара. Над 1000 илюстрации и 3 разгърнати карти допълват ярката картина на древния свят, който без съмнение ще обогати знанията и въображението на ученика.

Византия и византийският свят пък е книга, която обогатява знанията по средновековна история. Тя разказва за византийската цивилизация – от „раждането” на Източната Римска (Ромейска) империя, през нейното изпълнено с възходи и обрати съществуване, до гибелта ѝ.

 

Виж цялата новина тук: в. "Животът днес"

Споделете с приятели

« ПредишнаСледваща »

Открий ни в: