Новини


27Фев2019

Ученици стават синоптици и правят роботи за 25 млн. лв.

Ученици ще се учат как да правят прогнози и да програмират роботи в кръжоците с дейности по интереси. Те стартираха в началото на втория учебен срок, като за провеждането им бяха за заделени 25 млн. лв. от държавния бюджет.

Над 100 000 ученици ще се включат в дейности по интереси с областта на математиката, природни науки, дигитална креативност и технологии или т.нар. STEM-направления. От тях най-много са избрали приложна математика – 21 243 деца, които са сформирали 1424 групи в школата в страната. Дигиталните умения също са силно застъпени. Те ще се изучават в 1449 групи, в които са разпределени 20 084-ма малчугани. Няколко пъти в седмицата допълнителни уроци за математическо моделиране ще имат 7168 деца, разпределени в 522 групи.

Директорът на Националната природо-математическа гимназия „Акад. Любомир Чакалов“ Ивайло Ушагелов сподели, че благодарение на заниманията учениците му ще се научат да правят прогнози за събития, които ще се случат. Това ще става с помощта на математически модели и дигиталните технологии, с които ще се учат да работят гимназистите. Ушагелов даде за пример, че те ще могат да правят прогнози за времето или биохимични процеси в областта на химията. В друг от клубовете в НПМГ учениците ще се учат как да конструират малки роботи, като им задават къде да ходят, как да си вдигат ръката.

В страната има 393 групи, в които са се включили 6107 деца. В гимназията ще се провеждат и занимания, свързани с астрономията, по време на които наблюдаване на звездното небе, изследвания на движения и гравитация на планети. Ушагелов подчерта, че кръжоците дават възможност учениците да надградят знания и умения в областта на STEM науките, които са над учебната програма.

В страната са сформирани и кръжоци за околната среда – 859. Те са избрани от 12 535 деца. Ще има занимания за креативно мислене, в които ще се включат 4 977 хлапета в 321 групи. Физически и химически науки ще учат 8241 деца, а биологически 5277.

Мисленето и уменията по математика се развиват и в клубовете по шах. Над 3200 деца са сформирали 225 групи в страната. Най-много са в...

 

 

 

Виж цялата новина тук: Монитор

Автор: Стела Маринова

Споделете с приятели

« ПредишнаСледваща »

Открий ни в: