Новини


16Юли2014

Учебниците се броят наесен

В очакване на официалното насрочване на предсрочни парламентарни избори, МОН прави гаф след гаф. За Негово величество Данъкоплатеца това е вече азбучна истина. Именно заради това, че Него го подценяват от години, той не просто няма доверие на която и да е институция. Родители, учители, експерти и дори работещите в МОН познават манталитета и действията на политическите лица, изживяващи се като актьори във великото представление на властта. Големият контраст, обаче, се вижда чрез обективния поглед към този спектакъл. Той казва, че жанрът е фарс, толкова безвкусен и банален, че отдавна се играе при почти празна зала. Актьорите, обаче, продължават да ни натрапват фарсовите си роли като „мисии”, а режисьорът насила качва малкото зрители и даже хората отвън на сцената! 

Поредната мисия невъзможна е лицемерната идейчица за един учебник по учебен предмет във випуските от 1- 7 клас. Идейчица е, защото някой си мисли, че открива студената вода, която течеше преди 89-та, от една страна. От друга, идейчицата е поставена не в луксозна опаковка, а в балон с хелий, който съвсем скоропостижно ще бъде спукан от гражданското общество. За лицемерието какво да се каже... Дали това, че сегашният министър опита неуспешно точно преди евроизборите да заиграе с обеднелите родители, които решиха, че така майката- държава ще дава по-малко пари за учебници и така ще се спестят пари за пенсии, напр.! Или се опита да скрие несвършената работа по промяна на учебните планове, програми и съдържание на учебниците, които вече отдавна са разплатени с европейски пари? Дали МОН не използва интернет за т.нар. всенародно обсъждане точно в летния период, когато българските училища са залети от отчети, таблички, НВО, ДЗИ и им е точно до това да дават мнение по наредба, която ще важи само за уч.2014/15 г., защото ще има ново правителство наесен. Или МОН обявява за „всенародно” участието на родители, които не могат да бъдат представителна извадка, ако изобщо реално са участвали вече в анкетата? Дали пък не се разчита и на съзнателно манипулативно скриване на основния, почти онкологичен проблем на средното ни образование- академичния фундаментализъм? Най- голямата спекулация дойде с изказаната публично „тайна” за това какви огромни хонорари получавали авторите на учебниците- един човек, един хонорар от 134 000 лв. Колегите от издателствата реагираха бързо. Но пък „какво им пука в тая жега” политическа, жега лятна. Но пък имаше и лятна буря в жегата – държавата щяла едва ли не без пари да напечата всички учебници в държавната печатница. Толкова е умилително, че някои от Данъкоплатците наистина щяха да ръкопляскат, но пък именно на тях ще кажа, че в интернет мрежата може да се провери всичко! На кого е държавната печатница, бил ли е депутат и от коя политическа сила нейният собственик и кой е вдъхновителят на тази поредна демагогия с хората!

Слабият режисьор на фарса реши, че спектакълът ще стане новаторски, като превърне театралната зала в кафе-театър с безплатни напитки по масите. Публиката от родители и учители ще си хортуват „на кафе” преди, по време и след театъра, без да осъзнават, че ...

Виж цялата новина тук: OFFNews

Автор: Маргарита Илчева

Споделете с приятели

« ПредишнаСледваща »

Открий ни в: