Новини


15Юли2014

АБК оспорва в съда проект на МОН

Асоциация „Българска книга“ ще оспорва в съда Наредбата за изменение и допълнение на Наредба № 5 от 2003 г., става ясно от писмо на нейния председател Веселин Тодоров до министъра на образованието Анелия Клисарова. В писмото с входящ номер 1101-99 от 15.07.2014 г. се казва следното :

Уважаема г-жо Клисарова,

Използвам възможността да благодаря за срещата, проведена на 14.07.2014 г. 

След проведения разговор с Вас и екипа на Министерство на образованието и науката и представители на Асоциация „Българска книга“, категорично оставаме на мнение, че предлагания  от Вас проект за Наредба за изменение и допълнение на Наредба № 5 от 15.05.2003 г. създава възможност за корупционни практики.

В качеството си на председател на Управителния съвет  и от името на членовете на най-голямата организация на българските книгоиздатели, книготърговци и литературни агенти в България, категорично заявяваме, че сме против монополизиране на пазара на учебници.

Проектът за Наредба:

  1. Нарушава Закона за народната просвета
  2. Нарушава препоръките на КЗК от решение 707/02.06.2011 г.
  3. Не отчита мнения и оценки на национални и европейски звена и институции
  4. Тотално елиминира факта за своеобразието и уникалността  на  новите генерации деца, за които достъпът до интернет, до отворените ресурси, до всичко онова, което ги  прави по-информирани и по-уверени е от първостепенно значение.

 

За нас представляват интерес отговорите на следните въпроси:

- МОН поиска ли становище на Комисията по образование и наука към  Народното събрание?

- МОН писка ли становище от компетентните органи – Прокуратура, ДАНС и т.н.?

В заключение, Асоциация „Българска книга“  ще оспорва в съда Наредбата за изменение и допълнение на Наредба № 5 от 2003 г., ще запознаем европейските експерти и гилдии и ще потърсим подкрепата на Европейската комисия. 

Споделете с приятели

« ПредишнаСледваща »

Открий ни в: