Новини


9Авг2022

Тъжна вест. Почина изтъкнатият историк проф. Цветана Георгиева

На 85-годишна възраст почина проф. Цветана Георгиева – изтъкнат български историк и антрополог и дългогодишен преподавател в Историческия факултет на Софийския университет „Св. Климент Охридски“. Тя е и автор на учебници по история на Издателска група „Просвета“, както и на книгата „Кратък речник на историческите понятия“.

Проф. д.и.н. Цветана Георгиева е родена на 26 април 1937 г. в гр. София. Научната ѝ кариера е изцяло свързана със Софийския университет, съобщават нейни колеги. От 1972 г. е асистент в Катедрата по история на България, през 1976 г. става доцент, а от 1998 г. е професор в същата катедра. Проф. Георгиева поема ръководството на катедра „Етнология“ и подпомага създаването на специалността „Етнология“ към Историческия факултет на Софийския университет.

Лекциите и изследванията на проф. Цветана Георгиева по проблемите на българското историческо развитие в периода XV – XVII в., върху религиите и етническите общности на Балканите, като контактна зона между исляма и християнството, по въпросите на народната култура и влиянието на свещените книги, както и редица други, свързани с тази проблематика казуси, формираха няколко поколения учени и общественици в полето на историческата хуманитаристика, отбелязват нейните колеги от Софийския университет.

Като известен български учен, проф. Георгиева е член на Асоциацията за балканска антропология, представител на България в международната организация PAC – EUROETHNO към Съвета на Европа в Страсбург и член на Международната организация на европеистите със седалище в Брюксел.

За цялостната си дейност през 2005 г. проф. Цветана Георгиева е удостоена от Софийския университет с Почетен знак „Св. Климент Охридски“ със синя лента. В нейна чест е публикуван ценният сборник „Етнически и културни пространства на Балканите“, ч. 1 и ч. 2, София, 2008.

Издателска група „Просвета“ изказва своите най-искрени съболезнования на семейството!

 

Споделете с приятели

« ПредишнаСледваща »

Открий ни в: