Новини


9Авг2022

Синдикат „Образование“ поиска от служебния министър да спре проектонаредбата за намаляване на часовете

Синдикат „Образование“ към КТ „Подкрепа“ поиска от служебния министър на образованието и науката да спре проектонаредбата, с която се предвижда намаляване на часовете на 40 минути за учениците от прогимназиален етап. Това стана на среща между лидера Юлиян Петров и проф. Сашо Пенов.

Синдикатът предлага да не се прилага проектът на Наредба за изменение и допълнение на Наредба № 4 за учебния план, поради липса на национален консенсус. Промените, подложени на обществено обсъждане, предвиждат в V, VI и VII клас звънецът да бие след 40, вместо след 45 минути, както е в момента в III и IV клас. Сега такава е продължителността на часовете в прогимназията само там, където се учи на две смени. Часовете на трите випуска се намаляват по указание на Министерството на здравеопазването и с цел равнопоставеност на всички ученици от тези класове.

По мнението на Юлиян Петров това ще доведе до аномалии при училища на едносменен режим, поради разлика във времетраенето на часовете с гимназиалния етап. „Нека не се прибързва с необмислени промени в образователната система, защото те генериран фиктивни политики“, казва лидерът.

Синдикат “Образование” е против Министерство на здравеопазването да продължава да се намесва при утвърждаване и съгласуване на седмичните разписания на училищата. Синдикатът щял да предприеме всички разрешени от закона действия, за да стопира действията на РЗИ при изготвяне на седмичните ...

 

Виж цялата новина тук: У4а в Пловдив

Споделете с приятели

« ПредишнаСледваща »

Открий ни в: