Новини


15Фев2023

Столични учители ще се учат как да познават гръбначни изкривявания при децата

Обучения за това как да познават гръбначните изкривявания при децата започват учителите по физическо възпитание и спорт в София.

Те ще са част от кампания за ранна диагностика на гръбначни изкривявания на Столичната община. Обучения ще се проведат на поне 400 учители - поне по двама от всички над 200 училища в София.

"Целта на програмата е учителите максимално бързо да обърнат внимание на родителите, за да предприемат съответните мерки, за да може да се стигне до корекции на тези изкривявания и то по неоперативен път. Проблемът е изключително сериозен", каза председателят на Столичния общински съвет Георги Георгиев и допълни, че общината иска да улесни родителите да вземат навременни мерки за здравето на своите деца. Той представи кампанията на дванадесетокласници от 19-о СУ заедно с директора Диян Стаматов и кинезитерапевтът Петър Петров от Сдружението на Шрот терапевтите в България.

Учителите ще участват в обученията доброволно. Те ще се проведат през следващите три месеца и се планира да започнат още следващата седмица. В тях ще участват и лекари столичните лечебни заведения.

Програмата ще се състои в две части - информационна кампания и кратки обучителни лекции на учителите по физическо възпитание, обясни кинезитерапевтът Петър Петров и допълни, че една от целите му е да се възстановят ежегодните прегледи за гръбначни изкривявания. Той показа и случаи на изкривявания при деца, които не са били навременно открити. По негови данни между 1 и 3 процента от децата в България страдат от идиопатична сколиоза. Много повече обаче са тези с неправилна стойка.

Шрот е немска терапия, която помага за лечения на сколиози и кифози.

"За сколиозата няма превенция освен профилактиката", обясни още той и уточни, че тя не се получава от неправилно стоене.

Всички желаещи учители по физическо възпитание и медицинския екип на училищата ще минат през кратко обучение, което да ги научи на какво да обръщат внимание при учениците, за да може да препоръчат на родителите да посетят лекар с детето си при необходимост.

Основната мисия на Шрот терапевтите е да има най-малко деца с...

 

Виж цялата новина тук: 24 часа

Автор: Весела Бачева

Споделете с приятели

« ПредишнаСледваща »

Открий ни в: