Новини


16Фев2023

Над 50 часа са предвидени в училище за получаване на знания за защита от бедствия и аварии

В Часа на класа в училище са заложени часове за защитна на населението при бедствия, аварии и катастрофи, както и за указване на първа помощ. Техният брой е общо 52 за цялостния период на образование от 1. до 12. клас. Това каза Коста Костов, държавен експерт от Министерството на образованието и науката (МОН) в предаване на програма “Христо Ботев” на БНР, съобщиха от ведомството.

В началния етап от 1. до 4. клас са предвидени по четири часа на година. От 5. до 10. клас са осигурени по пет часа годишно. В последните две годни - във втория гимназиален етап има по три часа годишно в Часа на класа. 

„Ако посочените часове се провеждат качествено, мисля, че има добър ресурс, който е даден за такъв тип обучение. В наредбата е заложена възможността в Часа на класа да влизат и външни експерти. За мен е много успешна практика, когато в различните часове влизат действително експерти, които могат да обясняват на учениците, за да им бъде интересно“, коментира Коста Костов.

“На 22-ри февруари, наред с наградата Пожарникар на годината, ще бъде връчена първа, втора и трета награда за есе на тема “Доброволчеството, акт на солидарност в борбата с бедствията и пожарите”, което е организирано от Главна дирекция “Пожарна безопасност за защита на населението” и е подкрепена от Министерството на образованието. В начинанието участваха ученици от...

 

Виж цялата новина тук: БТА

Споделете с приятели

« ПредишнаСледваща »

Открий ни в: