Новини


16Мар2021

София с онлайн система за прием в първи клас от 29 март

Тя ще надгради тази за детски градини

 

  • Родителите питат по телефона, ако не разбират нещо
  • На място в училище пък ще се помага на тези, които нямат възможност да кандидатстват дигитално

Кандидатстването и записването в първи клас в София ще става изцяло онлайн. Това съобщиха зам.-кметовете по образование и дигатализация - Тодор Чобанов и Генчо Керезов, които представиха новата система, която ще надгради тази за детска градина с модул за прием в първи клас.

"За тези родителите, които няма да може да кандидатстват дигитално е създадена организация в училищата да има персонал, които да им оказва помощ", обясни Чобанов.

Критериите за прием остават непроменени, уточни Чобанов. 168 са общински училища, които се очаква да приемат над 12 хиляди първолаци.

В следващите няколко дни старата система няма да работи, а новата ще стартира на 29 март, съобщи Керезов.

"До 19 април ще се генерират свободните места, после до 28 май е самото регистриране на кандидатите. След което ще бъде заключена система и ще се пристъпи за подготовка за първото класиране, а резултатите от него ще се обявяват на 4 юни", обясни пък Чобанов, които изтъкна, че местата са повече от децата.

В самата система е изготвена карта с прилежащите райони с цел улеснение за родителите да проверят кои са школата попадащи в техните райони. При вход ще се искат допълнителни данни, за да бъде подсигурена срещу кибер атаки. Родителите, които имат профили в системата за детска градина ще могат да ги преизпозлват за първи клас. "Когато влизат за първи път ще получат имейл, с които ще трябва да...

 

Виж цялата новина тук: Монитор

Автор: Мария Нинова

Споделете с приятели

« ПредишнаСледваща »

Открий ни в: