Новини


28Юни2017

Софийската математическа гимназия пак е с най-висок бал

Софийската математическа гимназия (СМГ) "Паисий Хилендарски" е училището, в което е приет кандидат-гимназистът с най-висок бал в столицата - 497.5 от 500 точки. Паралелката е с математически профил и изучаване на немски език. Минималният бал за прием в гимназията след първо класиране, резултатите от което бяха обявени днес, е 472.5 точки.

Макар че тази година всички седмокласници задължително кандидатстваха за място в профилираните и професионалните гимназии, тенденциите в София се запазват. За поредна година Софийската математическа гимназия е с най-висок бал (миналата година, когато се кандидатстваше с оценки по шестобалната система, балът бе 34.392 от 36 - б.а.), а най-желана е паралелката с чуждоезиков профил - испански и английски език, в 164-а Гимназия с преподаване на испански език (ГПИЕ) "Мигел де Сервантес". За 26 места в нея са кандидатствали 2405 ученици.


Чуждоезиковите паралелки са най-предпочитани


За първи път Технологичното училище "Електронни системи" (ТУЕС) към Техническия университет - София, което предлага образование в сферата на информационните технологии, се нарежда в класацията на гимназиите с най-висок бал, тъй като досега в него имаше отделен прием. То е на пето място с максимален бал от 491 точки и минимален бал от 410.5 точки след първо класиране. Предхождат го 91-а Немска езикова гимназия "Проф. д-р Константин Гълъбов", където балът на първо класиране е от 495 до 450 точки; 73 СУ "Владислав Граматик" с бал 482.5 до 434.5 точки и 164-а Гимназия с преподаване на испански език "Мигел де Сервантес" с бал 485 до 412.5 точки (списък на 25-е училища с най-висок бал след първо класиране в София - виж по-долу).

Най-желаните паралелки са тези с чуждоезиков профил - след профил "Испански и английски език" в 164-а ГПИЕ по брой кандидатствали отново се нареждат паралелка с английски и испански език в 22 СУ "Г. С. Раковски" (2239 кандидати) и паралелка с изучаване на английски, испански и български език и литература във Втора английска гимназия "Томас Джеферсън" (2049 кандидати). Според началника на Регионалното управление по образованието в София-град Ваня Кастрева се запазва тенденцията седмокласниците да предпочитат чужд език, различен от английския.

Училищата в София с най-висок бал след първо класиране.


В специалност "Банково дело" с английски език в Националната търговско-банкова гимназия са кандидатствали 1585 седмокласници, а в специалност "Електронна технология" с английски език - 1314. За място в специалност "Икономика и мениджмънт" с английски език в Националната финансово-стопанска гимназия са кандидатствали 1325 ученици.

Двама ученици са кандидатствали в 140 паралелки, обяви още Кастрева. Освен ученици от столицата за място в софийските гимназии са кандидатствали 306 седмокласници от страната.

След първо класиране са закрити 27 паралелки

Подадените заявления за прием след седми клас в София са 8650, като само 2247 от тях са подадени по интернет, каквато възможност имаше за първа година.

На първо класиране са приети 8137 седмокласници...

 

Виж цялата новина тук: "Дневник"

Автор: Здравка Андонова

Споделете с приятели

« ПредишнаСледваща »

Открий ни в: