Новини


30Юни2017

Елитните гимназии в София – без свободни места след І класиране

Елитните гимназии в София са свършили местата след първо класиране за прием след седми клас. Това важи за училищата, които заемат първите 20 - 25 позиции в класацията по най-висок бал. Това съобщи шефката на Регионалното управление по образование (РУО) в София Ваня Кастрева. 

Както вече ви съобщихме, в челната десетка влизат Софийската математическа гимназия, Немската гимназия, Испанската, Технологичното училище към Техническия университет, Първа и Втора английска гимназия и др. "Свободните места са в професионалните и средни училища, които са основно извън централната част на града", обясни Кастрева, цитирана от "Монитор". Повече от двойно са се увеличили некласираните ученици на първи тур. В момента те са 513 срещу 219 миналата година.

Шефката на РУО – София, обясни, че това се дължи на недобрата преценка на бала на детето, съотнесен към желаните училища, посочени в заявленията. "Специфичното тази година е, че имаше възможност за подаване на онлайн заявления. В такъв момент е много важно родителят да има информация и да запише колкото се може повече паралелки. На практика обаче това не се е случило.

При самостоятелното онлайн подаване на заявления се оказа, че има родители, които са посочили недостатъчен брой желания изпълними за бала на техните деца", обясни Кастрева. Тя допълни, че в тези случаи родителите са попълвали документите без консултацията на специалистите, които са били в училищата гнезда, и това е довело до увеличаване на некласираните ученици.

След първия етап за класираните ученици има два варианта. Първият е да се запишат в гимназията, в която са приети. Ако пък не са напълно удовлетворени от резултата си, могат да участват във второ класиране, като подадат заявление в училището, в което са приети. В такъв случай кандидат-гимназистите могат да бъдат класирани в по-желано от тях училище, посочено на по-предна позиция. Ако обаче това не се случи, мястото, където са приети на първо класиране, им е гарантирано.

Над 31% от заявленията за участие в първото класиране за профилираните и професионалните гимназии в страната са подадени в електронната система на МОН. Тя заработи за първа година като алтернатива на кандидатстването с документи на хартия в училищата-гнезда. 15 308 седмокласници и техните родители са написали желаните училища и паралелки директно в онлайн платформата, което е близо една трета от всички кандидатствали. Общият брой на заявленията за първо класиране бяха 49 032, като 33 724 са подадени на хартия.

Най-висок процент електронни документи има в областите Пазарджик – 97 %, Перник – 91 %, Смолян – 60 %, Хасково – 59 %, Варна – 51 %,  Ловеч – 44 %, Велико Търново и Кърджали по 43%, Сливен – 42 %, Видин, Търговище и Шумен по 39 %.За София-град 26 % от заявленията са пуснати в платформата на МОН...

 

Виж цялата новина тук: Teacher.bg

Споделете с приятели

« ПредишнаСледваща »

Открий ни в: