Новини


14Авг2015

Прокуратурата си изми ръцете за матуритe

Нито учители, нито квестори са част от схемата, по която изтекоха въпросите на тазгодишната матура по български език - материалите са изнасяни от самите зрелостници, гласи абсурдният отговор на Софийската районна прокуратура до "Сега". Тя отказа да образува досъдебно производство по случая въпреки сигнала от Министерството на образованието и две телевизии. Той е по повод репортаж на Нова тв, от който се вижда как един час след началото на изпита по български език през май отговорите се търгуват срещу 100 лв. Министър Тодор Танев пък твърдеше, че в изтичането са замесени стотици квестори, а вечерта преди изпита във "Фейсбук" беше създаден профил на Пейо Яворов, уведомяващ абитуриентите, че на другия ден ще се падне съчинение върху творчеството му, както и стана. 

"Извършена е надлежна проверка, снети са обяснения от всички запознати със случая, приложени са относими документи", отчетоха от прокуратурата. Не били събрани данни за участие на длъжностни лица от МОН, нито на квестори или представители на училищата. От заключенията излиза, че в продажбата на отговорите от теста са замесени същите хора, които и миналата година. Те получавали въпросите от излизащите от изпита зрелостници, някой ги решавал и тогава ги продавали. Въз основа на това наблюдаващият прокурор С. Соколова заключила, че липсват достатъчно данни за престъпление.

Прокуратурата очевидно не е разследвала сигналите за предварителното изтичане на отговорите. Освен това прокурор Соколова не е намерила отговор на въпроса как зрелостниците изнасят въпросите и получават отговорите, след като телефоните им се предават на квесторите, а излизането от залата е ...

Виж цялата новина тук: Сега

Споделете с приятели

« ПредишнаСледваща »

Открий ни в: