Новини


10Ное2015

Природата оживява в електронните учебници

Не е тайна, че с всяко наше действие малко по малко унищожаваме планетата Земя. Изхвърляме тонове отпадъци всеки ден, управляваме все по-мощни автомобили и използваме все повече енергия, за да задоволим непосредствените си нужди или желания.

Има ли решение? Естествено! Макар и бавно, планетата може да бъде възстановена донякъде и опазена от човешките дейности. Тази задача е в ръцете на онези малки същества, които ни наблюдават внимателно и се вслушват в думите ни – нашите деца. Освен от личен пример те се нуждаят и от сериозно обучение в училище. Опазването на околната среда се преплита като тематика в учебниците по човекът и природата за 3. и 4. клас (а е неизменна част и от природните науки за по-големите ученици). Спестявайки енергия в училище, рециклирайки и научавайки повече за природата, за нейните богатства и за действията на хората, малчуганите са онези, които ще продължат усилията за опазване на планетата.

Но понякога малките деца лесно губят концентрация и интерес към ученето за сметка на мобилния телефон, телевизора или компютъра. Родители и учители се тревожат, че учениците отделят повече време да сърфират в мрежата, отколкото за уроци. Екипът на издателство „Просвета“ предлага решение на този проблем. С неговите електронни учебници от ново поколение технологиите не пречат, а напротив – стимулират интереса на децата към нови знания.

Електронният учебник е дигиталeн вариант на печатния, одобрен от Министерството на образованието и науката (МОН), но с добавени много мултимедийни материали - атрактивни 3D анимации, видеоклипове, аудиофайлове, фотогалерии и др. Издателство „Просвета“ предлага електронни учебници по човекът и природата за 3. и за 4. клас на два авторски колектива: първият е на Мария Кабасанова и Калоян Манолов, а вторият – на Лиляна Найденова и Пенка Бозарова.

Електронният учебник по човекът и природата за 3. клас  помага на третокласниците да усвоят по-лесно знанията, предвидени в учебната програма. Той поставя учениците в харесваната от тях интерактивна среда и им помага да осмислят  новите знания, като събужда интерес към природните процеси и явления. Включените в него над 70 ресурса илюстрират нагледно темите от учебната програма. Например трудният урок за кръговрата на водата в природата е представен и в 3D анимация, с помощта на която децата могат по-лесно да разберат това явление и да намерят отговори на въпросите, които си задават. Представянето на новите знания се подпомага от включените над 100 изображения на растения, животни, природни обекти и явления, анимации, видеоклипове, триизмерни симулации и др.  За затвърдяването на учебния материал са предложени различни типове тестови задачи, които също съдържат много илюстрации. Това са задачи за свързване, за намиране на съответствие, за попълване на пропуснати думи, за поставяне на надписи на правилните места и др. Интерактивните ресурси развиват умението на учениците да правят връзки между стар и нов материал, да осмислят наученото, да разширяват знанията си за природата.

Електронният учебник по човекът и природата за 4. клас прави усвояването на този труден предмет много по-лесно. Включените 8 3D анимации за замърсяването на околната среда, Слънчевата система, смяната на сезоните, за получаването на електричество от различни възобновяеми източници като вятър, вода и слънце правят уроците интересни и забавни. Над 25 видеоресурси и анимации разказват за природни явления и процеси, за животинския и растителния свят на планетата, за необходимостта хората да пазят природата чиста. Повече от 100 цветни илюстрации дават възможност на четвъртокласниците да се запознаят с редки растения и животни, които те не са виждали наживо в природата. Разработените над 100 тестови задачи позволяват на учениците да затвърдят знанията си. Към всяка задача е дадено оценяване и така те могат сами да проверят знанията си. Към тестовете след всеки раздел са дадени верните отговори, което улеснява учителя при проверката им в час.

Друга новост в е-учебниците на „Просвета“ е, че всеки участък от страницата може да бъде увеличен на екрана с един клик на мишката. По този начин в час учителят може да насочи вниманието на учениците към конкретен текст или упражнение. При бързите тестове за проверка на знанията с още един клик на мишката се появяват и верните отговори на въпросите.

С помощта на електронния учебник учителят в клас, а и родителят вкъщи, постига най-важните цели на обучението: да възпитава децата в отговорно отношение към българската природа и човешкия труд, да събужда у тях интерес към родното минало и любов към заобикалящата го среда.

Как се купуват

„Просвета” предлага електронни версии на учебниците по всички предмети от 1. до 7. клас. Те са над 90 с общо около 10 000 електронни ресурса – 3D визуализации, интерактивни тестове и игри, аудиофайлове, видеоклипове и др. Е-учебниците се купуват на абонаментен принцип за период от 12 месеца. Абонаментът за всеки учебник струва 6,00 лв. с ДДС и се плаща с есемес от мобилен телефон на номер 18420 и текст prosveta5. Покупката става лесно от електронната книжарница www.e-uchebnik.bg. Нужно е да се регистрирате. Е-учебниците могат да се използват онлайн. Те непрекъснато се редактират и осъвременяват, добавят се и се подменят ресурси. Ако вече сте закупили е-учебник, който след това е бил обновен, промените ще се отразят в него автоматично.

Всички издания на “Просвета” ще намерите при представителите на издателството във всеки областен град в страната и в търговските обекти – виж www.prosveta.bg. Електронни учебници поръчайте от www.e-uchebnik.bg. Книжни учебници може да поръчате и онлайн на www.e-uchebnik, www.store.bg, www.mobilis.bg, www.helikon.bg и www.ciela.bg.

Виж цялата новина тук: Животът днес

Автор: Гергана Петкова

Споделете с приятели

« ПредишнаСледваща »

Открий ни в: