Новини


26Фев2024

Премиерът приветства инициативата "Училищен омбудсман"

На специална церемония, инициирана от Център "Амалипе", премиерът акад. Николай Денков поздрави новоизбраните ученически омбудсмани от училища в цялата страна. В своето изказване той подчерта важността на желанието да се свърши нещо полезно за другите, като това създава атмосфера, от която всички имаме нужда, за да живеем заедно, да се разбираме и да правим неща, които поотделно не би могъл да направи никой, но заедно можем да постигнем много.

Инициативата "Училищен омбудсман" цели да стимулира ученическата активност, гражданското участие и самоуправление. Тя има за цел да повиши гражданската активност сред младежите и да ги запознае с правомощията на ученическия омбудсман. До момента повече от 30 училища са провели избори и вече имат своите младежки омбудсмани.

Министърът на труда и социалната политика д-р Иванка Шалапатовa подчерта, че диалогът между институциите и децата е ключов фактор за ефективното прилагане на правата на децата и създаването на условия за защита на техния най-добър интерес. Инициативата е в пълен синхрон с приоритетите на Министерството на труда и социалната политика да чува гласа на децата, техните мнения, притеснения и предложения по въпросите, които са важни за тях и тяхното бъдеще.

Образователният министър проф. Галин Цоков подчерта важността на активното участие на учениците в образователния процес и заяви, че инициативата ги насърчава към това. Той призова учениците да отстояват своите права и отговорности, като бъдат лидери в борбата за по-качествено образование и...

 

Виж цялата новина тук: News.bg

Споделете с приятели

« ПредишнаСледваща »

Открий ни в: