Новини


19Фев2015

Празникът на нашата „Просвета”

Четири хиляди души изпълниха Зала1 на Националния дворец на културата за тържеството послучай 70-годишнината на издателство „Просвета” на 17 февруари.

„Както знаете, създаването и издаването на учебници у нас е като футбола: всички разбират от него, всички дават съвети и много малко са онези, които могат да го правят - обърна се към публиката водещият на вечерта Руси Чанев. - „Просвета” го прави вече 70 години и не крие на какво дължи своето дълголетие и лидерство. Тайната сте вие - учители, директори, експерти, инспектори, университетски преподаватели, педагози, методици, печатари и търговци. Вие сте най-добрите съветници и партньори на издателството.”

Популярният актьор прочете приветствия до „Просвета” от президента на Република България г-н Росен Плевнелиев, от председателя на Народното събрание г-жа Цецка Цачева и от министъра на образованието и науката проф. Тодор Танев. Поздравителни адреси или цветя изпратиха вицепремиерът г-жа Меглена Кунева, министърът на културата г-н Вежди Рашидов, кметът на София г-жа Йорданка Фандъкова, председателят на Държавната агенция за закрила на детето г-жа Ева Дечева, председателят на Синдиката на българските учители г-жа Янка Такева, директорът на НДК г-н Мирослав Боршош, десетки чуждестранни и български издателства и стотици училища (виж поздравителните адреси тук).

За събитието в София бе г-жа Хелга Холткамп, директор на Асоциацията на европейските издатели на учебници, която поздрави „Просвета” за юбилея.

В изказването си г-жа Йоана Томова, председател на съвета на директорите на „Просвета - София” АД, припомни, че това е единственото издателство в света, създадено със закон. Това става на 15 февруари 1945 г. Тя благодари на учителите за съвместната работа през изминалите 7 десетилетия и подчерта, че винаги, дори в годините на цензура, издателството е правило най-доброто възможно.

„И през юбилейната година ще продължим да вършим своята работа. И след нея. Защото ние от „Просвета” вярваме, че доброто образование води до по-добър живот”, заяви г-жа Томова (цялото изказване виж тук).

Вечерта продължи с концерт на рок група „Фондацията”. Кирил Маричков, Иван Лечев, Дони, Славчо Николов и Венко Поромански осигуриха на публиката най-горещите два часа в леденостудената вечер на 17 февруари.

Цялата зала пя с пълно гърло новите аранжименти на класическите хитове „Вкусът на времето”, „Среща”, „Вълшебен цвят”, „Клетва”, „Малкият принц”, „След 10 години”, „Пак ще се прегърнем”, „Ближи си сладоледа”, „Две следи” и други. Дълго след концерта музикантите раздаваха автографи и се снимаха със свои почитатели от различни поколения.

Автор: Георги Шарабов

Споделете с приятели

« ПредишнаСледваща »

Открий ни в: