Новини


1Авг2022

Повече учители от очакваното ще се пенсионират тази година

Повече учители от очакваното ще се пенсионират т.г., става ясно наскоро от решение на МС. Колко обаче, не е ясно, тъй като броят на педагозите, които излизат в пенсия, е динамично число, както и размерът на обезщетенията им, казват от МОН.

На последното си заседание кабинетът насочи 45 млн. лв. от националния бюджет за обезщетения в образователната система. Те се изплащат при прекратяване на трудовите правоотношения със заети в държавни и общински училища и детски градини. 40 млн. лв. от отпуснатата сума са разчетени за тази цел в централния бюджет. Към тях се добавят още 5 млн. лв. заради увеличения брой на служителите, придобили право на пенсия, и повишените заплати на учителите и непедагогическия персонал, което вдига размера на обезщетенията, посочват от ведомството. 

Гласуваните 45 млн. лв. за обезщетения ще бъдат пренасочени от националната програма "Заедно в изкуствата и в спорта". За предстоящата учебна 2022-2023 г. нейният бюджет е 90 млн. лева, като до края на 2022 г. ще бъдат изплатени само половината от тях. Според правилата на програмата училищата получават авансово 50% от сумата, за която са кандидатствали, а останалите пари се изплащат след приключване на дейностите на базата на фактически направените разходи. Тъй като програмата се изпълнява до 14 септември 2023 г., втората половина от средствата ще бъде необходима през следващата календарна година.

По националната програма оптимизиране на вътрешната структура на персонала, по която се изплащат обезщетенията, за тази година бяха предвиденин 69.5 млн. лв. Очакваше се те да стигнат за обезщетения на 7000 педагогически специалисти и 2800 човека непедагогически персонал. Самите обезщетения се изплащат 4 пъти в годината. Първият транш бе изплатен  - 15 881 711 лв. Предстои изплщане на втори транш за 35 336 322 лв., уточняват от МОН.

Ръст на българската вноска за стипендиантите по "Фулбрайт"

България увеличава отпусканите от нашата държава средства за стипендии по линия на българо-американската комисия за образователен обмен "Фулбрайт". От следващата година държавата ще участва с 1.1 млн. щатски долара вместо с 364 000 щатски долара, реши още правителството. Така ще се осигури финансиране за повече български студенти в магистърски програми и докторанти, приети в престижни американски университети. Ще могат да се увеличат също размерите на сегашните стипендии.

Чрез допълнителното финансиране "Фулбрайт" ще предоставя до 100 000 долара на студент за покриване на разходите по пребиваване и учене в САЩ, включително учебна такса, други съпътстващи такси, здравно осигуряване, наем на жилище, пътни разноски и други от академичната 2023/24 г. Ще се осигуряват също стипендии за докторантски програми в университети в САЩ, които попадат сред първите петнадесет в класацията US News and World Report's Graduate School Rankings...

Виж цялата новина тук: Сега

Споделете с приятели

« ПредишнаСледваща »

Открий ни в: