Новини


1Авг2022

Ентусиасти, млади, разочаровани – 20 се борят за едно учителско място

Интересът към учителската професия се засилва, а роля за това със сигурност има обявената нова стартова заплата от септември, която в някои по-малки селища става по-висока от кметската.

В големите градове за едно място се състезават по 20, а дори и по повече специалисти, съобщиха за “24 часа” експерти от Министерството на образованието и науката. Все още са дефицитни преподавателите по химия, физика и информационни технологии - отраслите, които в частния сектор вземат много по-добри заплати.

Кандидатите да станат педагози са предимно два типа -

току-що завършили млади хора, които искат да се посветят на професията, както и такива на възраст между 38 и 44 години, работили нещо друго и разочаровани заради неудовлетворение - от атмосферата или заплащането, описват от бранша.

От 1 септември учителите ще вземат най-малко 1486 лв. Това е увеличение с 5% в сравнение със сегашната стартова заплата. Средно с толкова ще се повишат и парите на педагозите в детските градини.

Вдигането на заплатите в средното образование от септември е второ за тази година - над вече дадените 12,3% от април, припомниха от МОН. Повишението беше договорено между акад. Николай Денков и социалните партньори в анекс към действащия колективен трудов договор за системата на предучилищното и училищното образование.

Еднакво с учителските заплати сe увеличават възнагражденията на ресурсните учители, възпитателите, ръководителите на направление “Информационни и комуникационни технологии”,

логопедите, психолозите, педагогическите съветници, корепетиторите, хореографите,

рехабилитаторите на слуха и говора и треньорите по вид спорт в образователните институции - т.нар. педагогически специалисти.

Минималната основна заплата за старши учител и старши възпитател ще бъде 1533 лв., а за главен учител и главен възпитател - 1592 лв. За заместник-директор се предвиждат най-малко 1675 лв., а за директор минимумът става 1810 лв.

При непедагогическия персонал увеличението ще е с 4%.

Пътувам всеки  ден за часовете, но общината поема транспортните разходи

Лошото е, че децата намаляват и паралелките оредяват.

Плюсовете за мен са повече - най-големият е, че давам грамотност на децата. Даже съжалявам, че късно напуснах журналистиката. Сега изцяло съм се посветил на обучението на децата, иска ми се да ги направя и добри хора.

Това разказа пред “24 часа” бивш репортер, сменил професията.

В Плевен журналистите от регионалните издания, които в кризата от последните години останаха без работа заради закриване на щата или цялото издание, станаха преподаватели още преди стартовата учителска заплата да се превърне в стимул за това. Завършилите филологии във вуз преподават български език и литература в техникуми и в селата в областта.

“Никога през дългия си трудов стаж като репортер не съм получавал толкова висока заплата. Няма го стреса денонощно да си нащрек, да не пропуснеш някоя новина, да работиш без празник и почивен ден”, споделя още мъжът, сменил нюзрума с класната стая.

Експерти по трудовата заетост в Плевен пък очакват повече IT специалисти да навлязат в учителската гилдия и да бъдат полезни в обучението с дигиталната си грамотност.

Може ли вдигането на учителските заплати да дръпне нагоре възнагражденията и в други сектори?

Няма как това да увеличи заплащането в частния бранш, казва притежател на семеен хотел. “Двата сектора не са скачени съдове, че да се вдигат едновременно. За да оцелея, затворих ресторанта - не мога да си позволя пожеланите големи заплати от шеф-готвача и персонала.

Сега разчитам само на хотела, но жена ми работи и като камериерка, и като чистачка, отделно всяка сутрин прави закуски за гостуващите”, обяснява бизнесменът от Плевен.

Вдигането на учителските заплати обаче промени пазара на труда в Пловдив и региона. От Регионалното управление на образованието са категорични, че интересът към професията е чувствително повишен, като трендът е от последните 2-3 години. Сред желаещите да станат преподаватели има и такива, които

повече от 20 години са работили друго

Кандидатите са готови да се трудят и в училища по селата, тъй като работодателите поемат пътните. На учителите не се правят психотестове, само когато започват работа, се изисква да занесат медицинско удостоверение, че са годни за тази професия.

От тях се изисква да се явяват на работа с прилично облекло. Няма изрично записана забрана за татуировки или пък да не ходят с къси поли.

Дори в малките населени места в региона новите учителски заплати развидижиха пазара на труда. Вече трудно могат да се видят обяви, чрез които се предлага работа със заплата по-ниска от 1000 лв., докато само преди три месеца преобладаваха предложения за стартова от 700-800 лв. А за някои дефицитни професии, като доячи на крави или овчари например, възнагражденията тръгват от 1500 лв.

В Пловдив частни фирми търсят

дори чистачки със стартова заплата от 1100 лв., гарантират осигуряване и редовно заплащане.

Недостигът на работна ръка в много предприятия в индустриалните зони под тепетата принуждава работодателите да предлагат минимални възнаграждения от 1500 лв., осигурен транспорт и ваучери за храна. Така доста жители на съседните села се хващат на работа, без да е нужно да се местят на квартира в Пловдив и така се предотвратява обезлюдяването на малките населени места.

“Има огромен интерес към учителската професия през последните години и много хора се преориентират и завършват педагогически специалности.

Въпросът е в качествата на желаещите да станат учители,

защото едно е да си завършил педагогическа специалност редовно, а друго да си изкарал магистратура, след като 20 или 30 години си работил нещо друго. Разбира се, винаги има и изключения”, коментира повишаването на учителските заплати Милко Багдасаров, директор на най-голямото училище в област Кърджали.

И той обяснява, че няма специфични изисквания при наемането на учители. “Някои от учениците и родителите харесват учителите с по-свободно поведение, други - не. Няма как да съдиш за даден учител само по външния му вид”, смята Багдасаров. В неговото училище има преподаватели с татуировки, особено сред по-младите, но това не ги прави по-лоши от другите.

Стартовата заплата на учителите от 1486 лв.

вече влияе и на университетските възнаграждения

Заради инфлацията, но и за да спре тенденцията от последните няколко години асистенти да избират класните стаи, вместо да преподават в аудиториите, ректорът на Великотърновския университет “Св. св. Кирил и Методий” проф. Христо Бонджолов обяви увеличение на заплатите със задна дата - от 1 юли. Прагът за асистенти става 1500 лв., за главни асистенти - 1600 лв., за доценти - 1800 лв., а за професори - 2000 лв. С 10% се вдигат заплатите на помощния персонал, а администрацията ще получава с 20% повече.

Според трудови посредници това няма да доведе до увеличение на заплащането и в частния сектор, защото все пак учителските места са ограничени, а хуманитарният вуз всяка година “произвежда” стотици педагози за региона. Интересът към педагогическите специалности е наистина голям.

Най-бързо са запълнени бройките по магистърските програми в специалност “Предучилищна и начална училищна педагогика” в задочна форма. Там обучението е за кандидати от други професионални направления. Другата желана специалност е “Управление на образованието” в редовна, задочна и дистанционна форма, също за магистри от други професионални направления.

Специалност “Приобщаващо образование. Специална педагогика” в редовна, задочна и дистанционна форма също е с изчерпани места още при първия цикъл на кандидатстване това лято. Тя е за магистри от същото професионално направление.

 


Полина Фетфова, шеф на отдел “Квалификация и кариерно развитие” в МОН:


Висше образование и 1 г. курс за квалификация “учител” трябват, за да влезеш в системата

 

- Г-жо Фетфова, какво е необходимо, за да станеш учител?

- За да се заеме длъжността на учител, е необходимо висше образование, както и професионална квалификация “учител”. Тя може да се придобие по време на обучението във висшето училище по различни специалности, като студентите минават допълнителен курс. Възможно е и специалисти, които вече са завършили висше образование, допълнително да придобият квалификация “учител” по различните предмети, така че след това да могат да влязат в системата на предучилищното и училищното образование и като правоспособни учители да преподават съответния учебен предмет. Курсът се провежда в университетите, които имат акредитация да подготвят учители, както и в департаментите към тях, които са създадени за квалификация на учители. Обученията се провеждат по наредба със съответните изисквания - брой часове и компетентности. Разделена е на 4 направления - детски, начален, ресурсен и учител по учебен предмет. Продължителността на курса обикновено е 1 година. За начален учител обаче може да продължи и 2 години, ако специалистът е от друго професионално направление.

- Какво трябва да се направи, ако си завършил нещо различно от педагогика?

- Ако сте филолог например, ще придобиете квалификация учител по български език и литература или по чужд език. Ако сте завършили история, ще придобиете квалификация учител по история и цивилизации.

- Министърът или директорът е работодател?

- Трудовите договори с учителите и другите педагогически специалисти се сключват и прекратяват от директора на училището. Работодател на учителите е директорът. Педагогическите специалисти и учителите в българските училища в чужбина се назначават от министъра. Ежегодно се обявяват свободни работни места, обикновено това се случва в началото на учебната година, когато вече е ясно с колко паралелки стартира училището. При повече кандидати се прави подбор, който не е регламентиран като конкурс в истинския смисъл на думата. Най-често се прави събеседване.

- През какви квалификации трябва да преминават педагогическите специалисти?

- Придобили квалификация “учител” и назначени в системата на образованието, вече минават през системата за квалификация, която пък е основа за тяхното кариерно развитие. Това вече е съвсем друга система за действащи учители. В професията има система за професионалноквалификационни степени. Те се присъждат от висши училища или от департаментите за квалификация. Степените...

 

Виж цялата новина тук: 24 часа

Автор: Ярослава Прохазкова

Споделете с приятели

« ПредишнаСледваща »

Открий ни в: