Новини


8Юли2014

Последни оферти за следване в чужбина

Ако мечтаете да следвате режисура и актьорско майсторство в една от най-желаните академии в света - тази в Ню Йорк, ще трябва да първо да си осигурите между 11 250 и 19 000 долара на семестър. Толкова е таксата в школата, обучила звезди като Кевин Клайн, Пиърс Броснан, Сюзън Сарандън, Тим Робинс, Боно - вокалистът на Ю Ту, и други. Висшето училище предлага програми за бакалавърска и магистърска степен, които започват от септември, октомври и януари. Има и летни курсове за възрастни, които искат да се научат да снимат филми, включително на 3D, или да придобият актьорски умения. За 6 седмици обучение зад кинокамера таксата е 4500 долара. Академията е само една от многото, които още не са затворили окончателно врати за прием на нови студенти.

В Германия кандидат-студентската сесия е в разгара си, тъй като крайният срок за подаване на документите е 15 юли. Там има 409 акредитирани университети с над 14 000 специалности. Тези, в които се преподава и на английски език, предлагат много богат избор на престижни специалности - икономика, право, информатика, инженерни науки и медицина. Много от техническите университети, в които има специалност архитектура, не изискват специално портфолио от кандидатите.

В Австрия сроковете са специфични и зависят от конкретната специалност и университет. Крайният срок за специалности със свободен прием е 5 септември. Изключение правят тези с преподаване на английски език, икономика, психология, публицистика и комуникации, медицинските специалности и други, за които се предвижда специална процедура за прием с изпит на място. Най-добре ще се ориентирате като се свържете с конкретния университет и разберете сроковете за специалността, която ви интересува.

В Холандия кампанията приключи, но висшите училища имат специалности, с преподаване на английски език, които приемат документи до края на август.

В най-търсените от българските учениците университети – тези във Великобритания, кампанията за тази учебна година приключи. Започва обаче тази за прием на нови студенти за учебната 2015/2016 година. Документите там се подават до 15 януари. Тази дата само изглежда далечна, ако се поинтересувате за сроковете, ще видите, че вече е време да започнете да действате, съветват експертите по кандидатстване в чужбина.

Има само едно правило при избор на чуждестранен университет – да започнеш подготовката една година по-рано, гласи традиционният съвет на консултантите по образователни услуги у нас. Преводът и легализацията на дипломата за средно образование, заверките на езиковите сертификати и на други документи изискват доста време. Най-важното е първо да се избере държавата, университета и специалността.

Великобритания остава номер едно сред целите на студентите не само от България, а и от целия свят и няма причини и предпоставки това да се промени през следващата кампания. Второто място вече здраво държат висшите училища в скандинавските държави, които привличат младежи не само с ниски такси, но и със стипендии, разрешителни за работа и допълнителни финансови стимули.

Най-желани в чужбина си остават бизнес специалностите и правото.

Виж цялата новина тук: Животът днес

Автор: Гергана Петкова

Споделете с приятели

« ПредишнаСледваща »

Открий ни в: