Новини


2Сеп2014

Помагалце, помагалце...

Да си (отговорен) родител на първокласник не означава просто да му купиш хубава раничка, дрехи и маратонки, да го заведеш на 15 септември в школския двор и да го връчиш на госпожата. 
Първата година в училище е особено важна за цялостното развитие на детето – както му потръгне, така ще върви и занапред и е трудно нещата да се оправят по-късно. Затова е важно: първо, при кого учи. Дори училището да не е елитно, дори да е и под средното, най-важна е класната – ако тя е добра и отдадена на професията, всичко е наред; второ – вие да му помагате. На практика ще изкарате първи клас заедно – от държането на ръката, за да пише лулички и ченгелчета, до диктовките вкъщи и задачките, които го карат да бърчи чело. Тъй че ще опознаете и учебниците му, и учебните тетрадки, и така наречените помагала, които първоначално могат да ви се сторят излишни и прекалено много, но после ще разберете, че са необходими и неизбежни. 

 

На първата родителска среща класната ще каже кои помагала е избрала за своя клас и даже ще събере пари или ще натовари някой инициативен родител да ги закупи на едро, тъй като е по-евтино. Обикновено учителките гледат да се вместят в абсолютно необходимия минимум, за да не натоварват родителския бюджет. За един по-амбициозен родител обаче е важно да знае кое е сред най-доброто на пазара и ако не е включено в този минимум – да си го набави сам, за да работи вкъщи с детето по него. Издателство „Просвета“ предлага наистина качествени помагала, с които се работи лесно и материалът се овладява безпроблемно.  

За отличен успех

„Упражнителни тетрадки”
Тетрадката за упражнение по писане за първи клас е изключително полезна за самостоятелна работа и за изработване на красив и четлив почерк. Тя съдържа упражнения за правилно изписване на буквите. В мрежа от тесни и широки редове детето се научава да ги пише по образец. Отделено е специално внимание на свързването на буквите и на наклона на писане. Тетрадката за упражнение по математика помага на първокласниците да се научат да пишат красиво и правилно цифрите, математическите знаци и числата до 20.

„Езикови задачи за 1. клас”
Учебното помагало „Езикови задачи за 1. клас” е сборник със занимателни задачи за писане, рисуване и оцветяване. То има за цел да повиши нивото на знания по български език и литература на първокласника. Игровите похвати стимулират интереса му към четенето и писането и му дават възможност да прави звуков анализ на думи и да пише текстове под диктовка – нещо, на което много държат в училище. Помагалото се използва и към двата буквара на издателство „Просвета” и е подходящо както за работа в час, така и за самостоятелна подготовка у дома. Сборникът е част от поредица за деца от 1. до 4. клас, което позволява затвърждаване и постепенно и методично надграждане на знанията по български език и литература по време на целия цикъл на основно образование. 

„Вълшебното ключе”
За 1. клас поредицата „Вълшебното ключе” предлага помагала по математика и роден край за целодневно обучение и самоподготовка вкъщи. В тях децата рисуват, оцветяват, свързват, ограждат и се забавляват. С тяхна помощ те развиват своята логика, съобразителност и творческо прилагане на знанията. Отговарят на възрастта и уменията на първокласника и позволяват дори и на тези, които още не могат да четат, да се подготвят успешно. Упражненията покриват всички теми от учебното съдържание по предмета, а цялата поредица „Вълшебното ключе” предлага помагала по различни предмети за деца и във втори, трети и четвърти клас.

„Диктовки за 1. клас”
Учебното помагало има три раздела, в които постепенно се увеличава степента на трудност. Диктовките в първите два раздела следват съдържанието в учебника и учебните тетрадки – в началото са по-леки, липсват буквите, които децата все още не са взели. Постепенно те се усложняват с изучаването на нови звукове и букви. Помагалото дава възможност да се проверяват знанията. Децата се учат да пишат под диктовка дори и в този ранен етап. В третия раздел текстовете са по-сложни и по-обемни. Те имат не само контролна, но и обучаваща функция. Сборникът позволява на учителя (а и на родителя) да провери доколко преподаденият в училище материал е усвоен и едновременно с това учи детето на нещо ново.

За игра

„Уча и играя. Концентрация за 1. клас”
Книжката „Концентрация за 1. клас”, част от поредицата „Уча и играя”, предлага ценни педагогически стратегии за развиване на логическото мислене и трениране на възприятията и вниманието на децата. Тя е в удобен за работа формат и съдържа много и разнообразни загадки, лабиринти, рисунки и упражнения, които превръщат ученето в забавление. На гърба на всяка страница децата могат да намерят и вярното решение, което дава възможност за бърз контрол на уменията.

„Умното гардже Гого”
„Умното гардже Гого” е интерактивна поредица на издателство „Просвета”, предназначена за деца в 1. клас, която превръща математиката в истинско удоволствие. За по-малките са предвидени две книжки – „Концентрация” и „Смятам и играя”, с интересни и увлекателни упражнения и игри за развиване на паметта и концентрацията. Задачите в нея са ясно структурирани и забавно илюстрирани, като на всяка страница са дадени указания за тяхното решение.

 „Четящите детективи. Чети и рисувай!”
„Четящите детективи. Чети и рисувай!” е поредица засега от две книжки за 1. клас – „Принцеса Ела търси приключения” и „Мимо учи за магьосник”. С тяхна помощ малчуганите се учат да четат внимателно всяка дума, да разбират темата и смисъла на прочетеното и едновременно се забавляват. 
В първата книжка принцеса Ела въвлича детето в своите приключения, като го прави пряк участник в действието – то рисува нейните начинания, измисля диалози и неусетно се превръща в автор на своя собствена история. „Мимо учи за магьосник” разкрива на детето един магически свят на тайни стаи, малки дяволчета, магьоснически принадлежности и тайнствени заклинания.  
Едно от предимствата на поредицата е, че е обособена в книжки с различни теми, подходящи и за момичета, и за момчета. 

За компютър

„Електронен буквар за 1. клас”
Издателство „Просвета” предлага електронни учебници по всички предмети за 1. клас. Те са изготвени на базата на печатните издания, одобрени от МОН, но са обогатени с допълнителни мултимедийни ресурси – аудио- и видеофайлове, интерактивни упражнения и задачи. Електронните учебници правят заниманията на първокласника забавни, лесни и интересни.  
В електронния вариант на буквара например невидима ръка изписва малките и главните букви и детето многократно може да проследи движението на молива върху листа и да го усвои. Упражнения за правилно изписване на думи са разработени като анимирана игра с локомотив и вагончета, носещи срички. При правилна подредба локомотивчето потегля с верния вагон. При грешка системата отказва да прикачи вагона към композицията. Добавени са още много анимации, аудиозаписи и интерактивни упражнения. Е-букварът позволява да се увеличават отделни смислови сегменти - упражнение или илюстрация. Той задържа интереса и вниманието на първокласниците, тъй като ангажира и слуховите, и зрителните им възприятия.  

„Маймунски приказки”
„Маймунски приказки” е образователна математическа поредица от интересни, забавни и полезни компютърни игри за деца. „Принцесата на Сундара” е първата игра от серията и е предназначена за ученици в 1. клас. Може да се използва както в класната стая, така и вкъщи за затвърждаване на материала и развиване на пространственото мислене. Сюжетът е в атрактивен екшън стил: драконът Ринжин е отвлякъл принцесата Сундара и за да я спасят, децата трябва да се впуснат в щуро приключение, което ще провери тяхното логическо мислене и математически умения.

Всички тези заглавия можете да разгледате на www.prosveta.bg. Поръчки за електронни издания можете да направите на www.e-uchebnik.bg, а за хартиени – на www.store.bgwww.mobilis.bg и www.helikon.bg.

Виж цялата новина тук: Животът днес

Автор: Гергана Петкова

Споделете с приятели

« ПредишнаСледваща »

Открий ни в: