Новини


8Окт2018

Откриха модерен център в берковско училище

Вълнуващо, красиво, събрало вярата и упоритостта на учители, ученици, родители, дарители – такова бе откриването на Центъра по природни науки и предприемачество в  I ОУ „Н. Й. Вапцаров“ гр. Берковица.

Модерното учебно заведение се изпълни с много гости - Наталия Митева и Ирина Илиева – представители на Фондация „Америка за България“, арх. Мария Стайнова и арх. Виолетка Славчева – автори на проекта, Александър Ангелов и Благовест Папагалски – Център за творческо обучение, Трайка Трайкова – началник на Регионалното управление на образованието в Монтана, директори на училища от област Монтана, родители, дарители. Поздравителен адрес изпрати и министърът на образованието и науката Красимир Вълчев.

С вълнение директорът на училището Катя Василева се обърна към присъстващите: 

„Щастлива съм, че живея в Берковица, моя роден град. Прекрасно е, че работя в това училище – училището, в което съм учила. Вълнувам се толкова, колкото, когато бях на шест и смело започнах образованието си в предучилищната група, помещенията, където днес е новоизграденият Център по природни науки и предприемачество. Ние смело мечтахме, много работихме… Ние, учителите, работейки по много проекти, и наблюдавайки работата на много училища у нас и в чужбина, узряхме за промяната.“  

Последва кратка програма и водосвет.

Уважение, удивление, учудване се виждаха в погледите на гостите от учебните заведения от Северозапада. Да накараш и други да се размечтаят – това е добротворство!

Учениците демонстрираха част от възможностите на модерния център. А той събира най-доброто от българската училищна традиция и последните тенденции в образованието. Модерните технологии подадоха ръка на децата, за да стане ученето по-привлекателно, обърнато към практиката и стимулиращо мечтите, творчеството и любознателността. Интерактивна образователна среда – мечта за всеки ученик и педагогическо предизвикателство за всеки учител.

Центърът разполага с най-новите и модерни компютърни технологии, лабораторен остров по химия, микроскоп, свързан с огромен мултимедиен екран, аквариум, терариум, кътове за отдих. Той ще е достъпен за всички ученици на територията на община Берковица. Живият живот, прилагане на наученото в практиката, наблюдение и опит, действие - това е новата философия на центъра. Ако образоването се превърне в приключение и всеки малчуган влезе в ролята на учен, знанията и уменията ще са по-лесно достижими. Така липсващата днес функционална грамотност...

 

Виж цялата новина тук: БНР

Автор: Петя Генова

Споделете с приятели

« ПредишнаСледваща »

Открий ни в: