Новини


8Окт2018

На учителя с любов

5 октомври е международен ден на учителя. Някога, във възрожденското общество той е поставян наравно с кмета и попа, в годините на преход хулен и обругаван, българският учител сякаш минава през една палитра на признание и отричане. За това каква е в днешно време мисията на учителя и къде е неговото място, е разговорът в студиото на Радио Кърджали с две учителки - Теодора Богданова, учител по история в средното училище "Отец Паисий" в Кърджали и Нели Арнаудова, учител в общинския детски комплекс, ОДК, което е част от извънкласното образование и председател на Синдиката на българските учители.

Да обучава, да възпитава, да създава умни и творчески личности и хора, които се справят в живота, всичко това е част от мисията на учителя. Освен учители и преподаватели, ние сме хора, които даваме нещо от себе, от сърцето, когато работим с децата. Много е важно да изградим отношения на доверие, да им "влезем под кожата", да скъсим дистанцията, за да може да се отпуснат и да разгърнат целия си потенциал, казва Теодора Богданова.

За съжаление в последните години има много преподаватели и не толкова учители, е мнението на Нели Арнаудова. Донякъде това е заради подобрения финансов статус на учителското съсловие, който доведе до чувство на сигурност сред тях. Според нея наболял е вече въпросът възпитанието отново да се върне в училището. В последно време говорим само за учебен процес по линия на европейските стандарти, но изпуснахме нещо много важно - възпитанието на нашите деца, в което и училището трябва да има място, каза Нели Арнаудова.

За проблемите в образованието може много да се говори, категорични са и двете. Сред тях са натовареност не само на учителите, но и на учениците, негативни емоции, списването на учебниците и тежкия и тромав език, който отблъсква детето от учебния материал, новите програми и още, и още. Сред тези проблеми изпъква и недооценяването на учителя от страна на обществото. Факт е, че агресията също влиза в училището, било то словесна или физическа, факт е и това, че родителите смятат себе си за най-важния коректив на работата на учителя, а така се получава незачитане и неуважение на труда на преподавателите.

Днес всеки може да стане учител, казва Нели Арнаудова, приемат те, учиш, завършваш, и влизаш да преподаваш. Успешният учител обаче зависи от любовта на децата, любовта към децата и любовта към предмета, който преподава, смята тя.

Успехите на децата показват колко е успешен един учител, казва Теодора Богданова. За нея най-важно в професията е да запазиш детското...

 

Виж цялата новина тук: БНР

Споделете с приятели

« ПредишнаСледваща »

Открий ни в: