Новини


8Юни2020

Осем училища в София искат по една допълнителна паралелка за 1 клас

В началото на седмицата беше извършено първото класиране за първокласниците в София за следващата учебна година. Голяма част от децата от първа група обаче останаха неприети, въпреки че живеят най-дълго в района на дадено училище. Това породи разпалени дискусии в социалните мрежи – за начина на прием и критериите, по които това се случва. 

В няколко столични района по над 30 деца от първа група останаха извън най-близките им училищата. Според сега действащата наредба на Столичната община за прием в първи клас, най-голям шанс за прием в дадено училище имат децата, които живеят над три години на адреса си, както и тези, чиито братя или сестри до 12-годишна възраст учат в същото училище. 

Въпреки че стотици майки на некласирани деца изразиха възмущението си от приема в социалните мрежи, нито една от тях не пожела да разкаже за проблема си – от страх, ако детето ѝ бъде прието на второ класиране, да няма проблеми с учителите и директора. Повечето от тях коментират, че щом попадат в първа група, според зададените критерии, това автоматично им осигурява място в училището по район. Това обаче при много деца не се случи и сега ще чакат второто класиране. Причината – част от училищата в София нямат достатъчна материална база, за да пуснат по-голям прием в първи клас. 

Директорът на Пето основно училище „Иван Вазов“ Румен Пощаков обясни пред БНР, че вече е поискал от Столичната община да му бъде разрешено да разкрие допълнителна паралелка за първи клас, тъй като 30 деца от първа група не са били приети. Така в училището вместо три ще има четири паралелки първи клас. 

Евдокия Гергова, директор на 93-то средно училище „Александър Теодоров – Балан“, обясни, че няма материална база за повече от две паралелки. Училището няма никаква възможност да бъде разкрита още една паралелка над обявените, каза още тя.

Според началника на Регионалното управление на образованието в София Ваня Кастрева част от проблема е, че сега действащата наредба...

 

Виж цялата новина тук: БНР

Автор: Поли Начева, ''Хоризонт за вас''

Споделете с приятели

« ПредишнаСледваща »

Открий ни в: