Новини


8Юни2020

Столичната община предлага 30 вместо 20 деца в група в градините

След като седмици наред управляващите се чудеха при какви условия да отворят детските градини и МОН заложи максимален брой от 20 деца в група, сега от Столичната община възнамеряват отново да увеличат приема, който ще може да достига и до 30 деца и отгоре. Това става ясно от скандален според мнозина проект за увеличаване на броя на децата в една група в детските градини, публикуван вчера от Столичната община, който в момента наводнява социалните мрежи със стотици въпроси относно промените, които за мнозина са неясни, както и с десетки гневни коментари.

От мотивите и оценката за въздействието му четем, че той цели намаляване на административната тежест на родителите при представяне на документи, необходими за прием в детска градина, финансовото им облекчаване след отпадането заплащането на такси поради извършване на служебни проверки, както и "осигуряване на по-голяма възможност за прием на по-голям брой деца в общинските детски градини", тъй като "предучилищната образователната система има достатъчен капацитет да работи с по-голям брой деца".

Новият проект въвежда уседналост при приема в детските градини по примера на първи клас (но в градините се гледа адреса на родителите, а не този на детето - както е в училищата). Досега постоянният адрес на един от родителите на територията на Столична община носеше 3 т., а настоящият - 2 т. Постоянен или настоящ адрес в административния район на градината пък носеше 2 точки.

Занапред - от 2020/21 г. - според проекта положението се променя по следния начин. Ако постоянният/настоящият адрес на един от родителите се намира на територията на административния район на детската градина или училището и не е променян преди датата на класиране през последните над 3 г., то родителят ще получава 4 точки. Ако този адрес е променян през последните от 1 до 3 г. - 3 точки, а ако е променян през последната 1 г. - 2 точки. Ако промяна попада в границите на административния район на детската градина или училището, ще се взема по-благоприятният адрес. Ако адресът е просто на територията на Столичната община и не е променян през последните 3 г - това ще носи 3 т. (При промяна 1-3 години - 2 точки, и 1 година - 2 точки).

Много родители обаче повдигат казуса например със закупуване на жилище от хора, родени и израснали в София, които обаче например просто сменят квартала със съседен. "Те реално биват наказани съвсем несправедливо за това, че искат да създадат по-добри условия за живот на детето си и то след като подаряват на държавата една немалка сума пари по сделката си. За мен трябва да се помисли за някакви изключения в тази насока", смята майка. "Какво значи 3 години уседналост за деца в яслена възраст - та родителите може още да не се запознали", ядосват се други.

Сериозни възражения има към текста, според който незаетите места, предвидени за деца с хронични заболявания, се обявяват за свободни по общ ред за първо текущо класиране за съответната година, става ясно от коментари в социалните мрежи. Според тях това означава скок на местата навсякъде. "Досега местата за деца с хронични заболявания се прехвърляха само там, където не е достигнат максимално допустимия брой по наредба, защото местата за хронични заболявания са надпланови. Занапред обаче те ще се прехвърлят навсякъде и реално ще бъде увеличена бройката във всички групи", недоволстват родители.

В момента, според наредбата за финансиране на институциите децата в една група в детските градини следва да са от 12 до 23, като има възможност тази бройка да се завиши с още 2, т. е. до 25. Последните промени в този документ от 2019 г. разрешиха още едно надвишаване - с до 3 деца, т.е. до 28 деца, но само в определени случаи - когато броят на децата в групите в детските градини, изчислен на базата на средна месечна посещаемост за период три последователни месеца, е по-малък от 18. (3 от въпросните 28 места за деца са запазени за такива с хронични заболявания). Въпреки това в някои детски градини продължава да има по над 30-35 деца в група, като директорите се позовават на заварено положение. Антонина Кенова от Инициативния комитет за качествена и иновативна образователна система обяснява във фейсбук, че след измененията децата в една група вече съвсем официално ще могат да са и по 30 и дори повече.

"Допреди 2 седмици се чудеха как да отворят ясли и градини, защото групите били големи и било опасно, а сега ги увеличават. Що за популиски решения на парче. Това няма ли как да се стопира?", чудят се родители. "На практика увеличават приема в групите, защото нямало голяма посещаемост в групите, според доклада. Ами не е решение това според мен. Градини трябват и места. С това мислене могат да направят групите с по 40-50 деца и всички ще са приети. В други страни може и да имат големи групи, но със сигурност имат повече персонал. Как иначе ще успяват всеки ден да снимат децата и да описват как се е чувствало детето днес и какво е правило в албум", възмущава се майка...

 

Виж цялата новина тук: "Сега"

Автор: Силвия Георгиева

Споделете с приятели

« ПредишнаСледваща »

Открий ни в: