Новини


5Апр2016

Немският език – точен и работлив

Владеенето на английски език е задължително, но вече не е достатъчно. Вторият чужд език е сериозно предимство за намиране на добре платена работа.

Хиляди български младежи например кандидатстват всяка година в германски университети. Десетки хиляди българи работят или търсят работа в български клонове на германски компании. Налага им се да преминават курсове за повишаване на квалификацията в Германия или в други немскоговорещи страни, като Австрия и Швейцария. Компании и от трите държави имат големи инвестиции и развиват солиден бизнес не само у нас, а и по света. Владеенето на немски език е още една широко отворена врата към възможностите, които предлага глобализиращата се световна икономика.

Според специалисти на децата са нужни 7 години, за да научат добре чужд език. Немският не е лесен, но ако се започне от ранна възраст, с постоянство и добри учебници всеки ще се справи. Издателство „Просвета“ предлага езикови системи и помагала по немски език за всички възрасти – от 2. до 12. клас.

FUNKEL e учебна система в три нива, предназначена за начално обучение, специално насочена към българските ученици и съобразена с особеностите на нашия език и култура. Системата се отличава с ясна структура, много илюстрации, интересни текстове и задачи, които мотивират децата да учат. Съдържанието покрива темите, определени от учебната програма на Министерството на образованието и науката (МОН), и е одобрено от него. За всяко ниво има учебник с аудиодиск, учебна тетрадка и книга за учителя. Учебниците имат и електронни варианти с добавени много мултимедийни образователни материали – атрактивни 3D анимации, видеоклипове, аудиофайлове, фотогалерии и др.

В електронния учебник FUNKEL за 2. клас към всеки урок има интерактивни упражнения, които представят азбуката, буквосъчетания и начина им на произнасяне. Включени са също звукозаписи към уроците, видеоклипове, учебен часовник и сметало, които развиват творческото мислене. Електронното издание за 3. клас също е с висока степен на нагледност. Упражненията са от различен тип и са съобразени с възрастта на децата. Учителят може да уголемява страници и текстове, да маркира думи и да показва картини, които стимулират познавателния процес. FUNKEL за 4. клас включва повече задачи с анимация и видеоклипове, с които учениците овладяват нова лексика, упражняват граматиката, свързват и пишат, подреждат думи в изречения и съставят кратки текстове.

            „Забавни езикови задачи“ е ново помагало по немски език на „Просвета“,  предназначено за началния курс. Представлява книжка в две части със забавни упражнения, съобразени с темите в учебната програма за 2. – 4. клас. С тяхна помощ малките ученици бързо и лесно учат немски език, докато оцветяват, четат и пишат. Ясно структурираните и забавно илюстрирани упражнения мотивират децата да приемат, разбират и запомнят информация с всички сетива. Упражненията са подходящи както за работа в училище, така и за самоподготовка вкъщи.

„Контролни работи по немски език за 5. клас“ съдържа 14 теста, всеки в два варианта. Те проверяват овладяването на определена граматична категория. Към всяко упражнение е посочено с колко точки се оценява всеки елемент. Книжката е част от поредица от сборници с контролни работи за 5. клас по всички чужди езици.

В помагалото „Тестове по немски език за проверка на входното и изходното ниво на учениците в 5., 6. и 7. клас“ всеки тест е разработен в два варианта и проверява знанията и уменията по четене, слушане и писане. Задачите са разработени върху интересни, съответстващи на възрастовата група текстове. Тестовете за 7. клас са по формата на националното външно оценяване.

„Десет изпитни варианта за външно оценяване по немски език в 8. клас“. Ако ви предстои изпит след 8. клас и интензивно обучение по немски език, това помагало на „Просвета” ще ви подготви перфектно. Авторите Катя Златкова и Елена Кендерова са подбрали интересни текстове с младежка тематика, които са обособени в 10 теста, съобразени по формат и обем с изискванията на МОН. В края на всеки тест са дадени транскрипциите на текстовете за слушане и верните отговори на задачите. Това позволява на учениците да работят самостоятелно вкъщи, да проверяват и оценяват знанията си.

Езиковата система PRIMA е най-модерната учебна система, разработена от международен авторски колектив във водещото немско издателство „Корнелсен” и лицензирана в много страни по света. Българското издание е съобразено с държавните образователни изисквания и учебните програми у нас. Системата подготвя целенасочено за сертификатни изпити, а всяко ниво съдържа книга за ученика, работна тетрадка със CD, аудиодискове към учебника с всички текстове за слушане, книга за учителя и допълнителни онлайн материали. PRIMA се отличава с ясна структура, богато оформление и подходящи илюстрации. Съставена е от кратки, внимателно структурирани учебни единици по теми, които интересуват учениците и ги поощряват да учат. Авторите Фридерике Джин и Лутц Рорман поставят на преден план живия говорим език.

10 изпитни варианта за зрелостен изпит по немски език. Национален конкурс „Най-добрите десет. От учители за учители“ е най-новото помагало на „Просвета“, което съдържа 10 теста с всички елементи, включени в матурата. Те са създадени от учители от цялата страна, участвали в национален конкурс на издателството. Подбрани са разнообразни текстове – не само познавателни, но и любопитни и забавни, за да задържат интереса и вниманието на учениците. Всеки тест включва елементите „слушане с разбиране“, „лексика и граматика“, „четене с разбиране“ и „съчинение“. Във всеки елемент са включени по два текста с различни типове задачи към тях. Текстовете са съобразени с формата и обема на материалите, давани на зрелостните изпити.


Всички издания на „Просвета” ще намерите при представителите на издателството във всеки областен град в страната и в търговските обекти – виж www.prosveta.bg. Електронни учебници поръчайте от www.e-uchebnik.bg. Книжни учебници може да поръчате и онлайн на www.e-uchebnik, www.store.bg, www.mobilis.bg, www.helikon.bg и www.ciela.bg.

 

Виж цялата новина тук: "Животът днес"

Автор: Гергана Петкова

Споделете с приятели

« ПредишнаСледваща »

Открий ни в: