Новини


19Авг2014

Направете празник от първия учебен ден

Закачете на видно място дневния режим на детето, за да се приучи на ред
Всеки родител рано или късно се сблъсква с темата "първи учебен ден". Дали мъникът ще тръгне щастлив в първи клас, или това ще се превърне в малка семейна драма? Това до голяма степен зависи от вас.
Ако детето по-трудно се адаптира към нови неща и контактува по-трудно, добре е да го подготвите отрано за промяната. Дори и малчуганът да е посещавал детска градина, училището изисква нови навици, по-дълъг престой на чина и по-висока концентрация. Затова не чакайте последните дни преди 15 септември, за да започнете да формирате навици. Добре е да говорите за първи клас отрано, като при това
акцентирате на положителните страни на промяната
Така детето ще чака първия звънец с радост, а не с притеснение. Включете го в избора на нова раничка и дрешки, в покупката на тетрадки и пособия за училище. При това винаги се съветвайте с него за цвета и картинката на тетрадката, отделете пари и да купите някой евтин и пъстър, макар и не толкова необходим аксесоар. Не занимавайте детето с темата "няма пари" - по-добре предварително планирайте бюджета заедно с него. Така малчуганът по-добре ще разбере защо трябва да се откаже от някои глезотийки, които търговците ще се опитат да включат в "пакета" пособия. Превърнете първия учебен ден в празник - нека и дрешките бъдат празнични, така детето ще усети, че в живота му настъпва нещо ново.
Направете у дома детски кът - ако няма да купувате нови мебели, украсете го с любими картинки и закачете на подходящо място дневния режим на първолака. Така хлапето ще си създаде навици да спазва реда, който само си е определило. Заедно планирайте времето му за уроци и разтоварване. Научете го да подрежда вещите си - отделете специално място за моливи, химикалки, сложете етажерка за книжките му, ако до момента не сте го направили. Дори и ако детето вече знае буквите, намирайте време да четете заедно.
Не плашете хлапето с трудности и не вдигайте летвата с изисквания предварително, за да не го стряскате излишно. Ако знаете, че трудно става сутрин, отделете повече време, но не го плашете с изявления от сорта "Няма да те вземат в училище, ако закъснееш" или "Ще ти се смеят в клас", защото
това ще доведе до нежелание да ходи
на училище. Подкрепяйте го дори в ...

Виж цялата новина тук: Стандарт

Споделете с приятели

« ПредишнаСледваща »

Открий ни в: