Новини


23Сеп2014

МОН започва програми за близо 350 млн. лв. с пари от ЕС

Просветното министерство е подготвило амбициозна индикативна програма до края на годината по новата оперативна програма "Наука и образование за интелигентен растеж", става ясно от публикуван за обществено обсъждане график на дейностите. Най-късно до 15 декември МОН се надява да задвижи общо 5 конкурсни процедури, по които дейностите да могат да започнат още през 2015 г. Общият финансов ресурс, който ще се разпределя по тях, е 348 млн. лв., но е възможно усвояването му да бъде разделено на етапи.

Още тази година ще бъде открита конкурсната процедура по един от основните приоритети в оперативната програма - за повишаване на качеството на образованието и намаляване на отпадащите ученици чрез допълнителни извънкласни и извънучилищни дейности. За такива проекти са предвидени общо 275 млн. лв., за които ще могат да кандидатстват вероятно и училища, и градини. До края на годината ще стартира отново и програмата за студентски практики, за която са заложени общо 30 млн. лв. ресурс. По програмата се финансира обучение в реална работна среда.

Просветното министерство очаква да задвижи с приоритет и конкурсна процедура за проекти за изграждане на подкрепяща среда в градини и училища за деца със специални потребности (20 млн. лв. ресурс). 20 млн. лв. са предвидени и за проекти за образователна интеграция на деца от малцинствата, като тук ще бъдат допуснати да кандидатстват общини, детски градини и училища, университети и неправителствени организации. Други 3 млн. лв. са предвидени за въвеждане на система за натрупване на кредити (начин за измерване на натовареността и получените знания) в областта на професионалното образование. В МОН се надяват, че при стартиране на процедурите без забавяне проектните предложения ще са налице до средата на февруари.

През 2015 г. МОН ще даде дължимото и на квалификацията на учителите. Предвиден е сериозен ресурс за ...

Виж цялата новина тук: Сега

Автор: Таня Петрова

Споделете с приятели

« ПредишнаСледваща »

Открий ни в: